Intenzív havazik Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében; a Közép-Dunántúlon és az Észak-Dunántúlon, valamint Somogy megyében az esőt ónos eső váltotta fel – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Pécsi Norbert a csatornának nyilatkozva elmondta, a legtöbb ónos esőre az előrejelzések szerint Veszprém megyében lehet számítani. Közölte: csütörtök hajnaltól főként Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében hull a hó. Az előrejelzések szerint ezekben a megyékben az éjszakai órákig lehet havazásra számítani.

Fotó: Komka Péter / MTI

A havazás miatt a szlovén hatóságok lezárták a teherforgalom elől csütörtök délelőtt a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a 7,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek nem léphetik át a határt Tornyiszentmiklóson és Rédicsen. A személygépkocsi-forgalom egyelőre zavartalan – írták. 

A rendőrök a kamionokat a határközeli pihenőhelyekre terelik, az Útinform közölése szerint az utakat folyamatosan tisztítják.

Közben az Ausztria felé tartó teherforgalom is torlódik a határátkelőhelyek magyar oldalán, mert az intenzív havazás miatt az osztrákok nem engedik át a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járműveket, az ennél kisebb teherautók számára pedig kötelezővé tették a hólánc használatát. A Kőszeg-Rattersdorf, a Bozsok-Rehnitz, valamint a Bucsu-Schachendorf határállomásnál kell számítani a korlátozásokra.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint a Dunántúlon kezdetben még több helyen vegyes formájú csapadék csütörtök estig egyre nagyobb területen havazásba vált.

Az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében általában 5 - 15 cm körüli, főként a nyugati határszélen akár 20 cm fölötti hóréteg kialakulása várható.

A Dunántúl északkeleti részén, főváros térségében, Északi-középhegységben általában 5 cm hómennyiség gyűlhet össze. Az esti, éjszakai órákban gyengül, majd megszűnik a csapadék.