Vissza kell fizetni több mint 105 millió dolláros végkielégítését a McDonald's korábbi elnök-vezérigazgatójának, írja a BBC.

Steve Easterbrooknak azért kellett távoznia a gyorsétteremlánc éléről, mert kiderült, hogy viszonya volt egyik alkalmazottjával. Az 54 éves brit üzletembert 2019 novemberében bocsátották el, akkor kapta meg 105 millió dolláros végkielégítését is. 

A további vizsgálatok azonban másik két eltitkolt kapcsolatra is fényt derítettek. Ezek kapcsán a McDonald's azt közölte, hogy ha tudott volna róluk, nem hagyta volna jóvá a több millió dolláros fizetést.

Fotó: Scott Olson

2019 júliusában egy névtelen bejelentés alapján a nyomozók kiderítették, hogy Easterbrook három alkalmazottról küldött szexuális tartalmú fényképeket a céges címéről a személyes e-mail címére.

A nyomozók üzeneteket is találtak, amelyekből kiderült, hogy több százezer dollár értékű vállalati adományozását hagyta jóvá az egyik alkalmazottnak röviddel az első szexuális érintkezésük után.

A McDonald's azt mondta, hogy nem találták meg a fényképeket és az üzeneteket, mert Easterbrook törölte őket a telefonjáról, vagyis szerintük félrevezette a vállalatot, hogy nagyobb végkielégítést biztosítson magának, ezzel pedig csalást követett el.

Easterbrook ügyvédei alaptalannak nevezték ezeket a vádakat, azt állítva, hogy a McDonald's számítógépes rendszereiben már akkor is megvoltak a kapcsolataira vonatkozó adatok, amikor a végkielégítésről tárgyaltak.

Áprilisban a McDonald's bejelentette, hogy 39 000 éttermében új képzéseket fog bevezetni a zaklatások megelőzése, valamint a biztonságos és tiszteletteljes munkahelyi légkör megteremtése érdekében. Az éttermek üzemeltetőinek 2022 januárjától kell megfelelniük az új munkahelyi előírásoknak.