Rekordösszeget, 5 milliárd dollárt kér az idén az ENSZ Afganisztán megsegítésére, hogy az ország elkerülhesse a humanitárius katasztrófát - jelentette be hétfő este a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

Az a tény, hogy enélkül Afganisztánnak nincs jövője

– szögezte le Martin Griffiths genfi sajtótájékoztatóján.

Az ENSZ közleménye alapján a donorországoknak 4,4 milliárd dollárt kellene az idén összeadniuk a dél-ázsiai ország megsegítésére.

Ez a legnagyobb összeg, amelyet az ENSZ valaha egyetlen tagállam megsegítésére kért. A pénzből élelmiszerszállítmányokat, a mezőgazdaság támogatását, egészségügyi szolgáltatásokat, az alultápláltság kezelését, menekültek elhelyezését, vízellátást és oktatást kellene finanszírozni. További 623 millió dollárra lenne szükség a szomszédos országokba menekült afgánok megsegítésére, főleg Iránban és Pakisztánban.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A világszervezet adatai szerint Afganisztánban 22 millió ember, azaz a lakosság több mint fele szorul humanitárius segítségre.

Ha az ország összeomlik, sokkal súlyosabb kivándorlási hullámmal kell számolni, amit sokkal nehezebb lesz kezelni a térségben és azon túl is, mert ez a hullám nem fog abban a térségben megállni

– figyelmeztetett Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Afganisztánban az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonulását követően tavaly augusztusban az iszlamista szélsőséges tálibok átvették a hatalmat, és kormányt alakítottak, azóta is ők vezetik az országot. A nemzetközi szervezetek szinte egyből leállították az országnak folyósított segélyeket, amelyek az afgán költségvetés jelentős részét adták, amiatt Afganisztán súlyos gazdasági válságba süllyedt, és az országot humanitárius katasztrófa fenyegeti.