A koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerülő gyerekek között sokan súlyos betegségben szenvednek – az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint.

A szakemberek tavaly július-augusztusra vonatkozóan tekintették át a 18 év alattiakra vonatkozó adatokat, vagyis még az omikron variáns megjelenése előtt – írja a MedicalXpress.

Fotó: ADALBERTO ROQUE

A vizsgált időszakban 915 18 év alatti gyermek került kórházba, közülük 713-an koronavírus-fertőzés miatt. 177-en más okból kerültek be, ám a kórházban pozitív koronavírustesztet produkáltak. 25 gyermeknél többszervi gyulladást állapítottak meg.

A betegek 24,7 százaléka 1 évesnél fiatalabb volt, 17,1 százalékuk az 1-4, 20,1 százalékuk az 5-11, 38,1 százalékuk pedig a 12-17 éves korosztályba tartozott.

A felmérés megjegyzi, hogy

a vizsgált betegek mintegy kétharmadának volt egy vagy annál több alapbetegsége, a leggyakrabban az elhízás: a 12-17 évesek 61,4 százalékának volt elhízott.

A betegek 15,8 százalékának volt a koronavíruson kívül más fertőzése is. A 272 Covid elleni oltásra jogosult gyermek közül pedig mindössze egy volt két dózissal beoltva. A kórházba került betegek 54 százaléka szorult oxigénellátásra, 29,5 százaléka került intenzív osztályra és 1,5 százalék hunyt el. A légzéstámogatásra szorulók 14,5 százalékának volt szüksége invazív gépi lélegeztetésre.

Ezek az adatok rávilágítanak a Covid-19 elleni védőoltás fontosságára az 5 évesnél idősebbek számára, továbbá a megelőzés fontosságára, különösen az elhízott és más egészségügyi alapbetegségben szenvedők esetében

– jegyzik meg a szerzők.