A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése – olvasható a koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldalon, ahol leírják, hogy a magyarországi fertőzések 11 százalékát okozza ez a vírusvariáns.

A kormányzati portálon olvasható információk szerint az omikron duplázási ideje 1,5-3 nap, ami nagyon gyorsnak számít, ugyanakkor az eddigi külföldi tapasztalatok szerint kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Éppen ezért a tünetek is náthaszerűek, mint például orrdugulás vagy torokfájás. Az oltás azonban az omikronnal szemben is hatásosan véd a súlyos tünetekkel szemben.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az omikron variáns esetén nagyszámú mutáció tapasztalható a vírusban, mely nagy mértékben érinti a tüskeproteint, ez pedig aggodalomra ad okot, mivel felmerül, hogy a korábbi fertőzés vagy az oltások által kiváltott immunválasz védő hatása csökken – derül ki a tájékoztatásból.

A tünetek súlyosságával kapcsolatban egyelőre az információk mennyisége még mindig nem elegendő, mert bár nagy a tünetmentesek aránya, ennek okai között szerepel, hogy az első esetek jellemzően az utazók, akik alapvetően fiatalok, egészségesek, komoly alapbetegséggel nem rendelkeznek és oltottak is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint több bizonyíték van arra, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz.