Az elnökök napján, február 21-én startol Donald Trump közösségi oldala, a Truth Social az Apple App Store adatai szerint – írja a Reuters. A tervek szerint a Twitterre hajazó alkalmazás kapcsán az előrendelések már meg is nyíltak, mielőtt élessé válna február 21-én, az elnökök napja nevét viselő munkaszüneti napon.

A demoképek szerint az alkalmazáson másokat és felkapott témákat követhetünk. A Twitter-bejegyzés megfelelőjét pedig truthnak fogják hívni, mely angolul igazságot jelent.

Az alkalmazás indulása így 13 hónappal követi az egykori elnök kitiltását a Facebookról és a Twitterről, miután Trump a közösségi platformokat arra használta, hogy alaptalanul csalást kiáltson a 2020-as elnökválasztás eredményével kapcsolatban, és a Capitoliumot megostromló követőit bátorítsa a puccskísérlet végrehajtásában.

Fotó: CHRIS DELMAS / AFP

Az események egyéves évfordulóján Joe Biden amerikai elnök csütörtökön arról beszélt, hogy elődjének hazugságai aláássák a joguralmat és az eljövendő választásokkal kapcsolatos bizalmat.

Az alkalmazás mögött álló Trump Media & Technology Group (TMTG)  és az Apple nem erősítette meg az indulást, de egy a történéseket ismerő forrás szerint igaz, hogy február 21. az indulás tervezett dátuma.

Ez azonban csak az első lépése lenne a TMTG fejlődése három fázisának. Az alkalmazást követően TMTG+ néven szórakoztató és hírcsatornát hozna létre, amit később egy podcasthálózat kiépítése követhet.

A vállalat értéke a tőzsdei ürescsekk-cég, a Digital World Acquisition Corp. (DWAC.O) árfolyama alapján mintegy 5,3 milliárd dollár, miután a társaság papírjai 20 százalékot drágultak a hírek hatására. A TMTG októberben kötött megállapodást a céggel arról, hogy 875 millió dolláros értékeléssel összeolvadnak, elkerülve így az IPO-val járó procedúrát. 

A cég árfolyamát az egykori elnök támogatói és kisbefektetők hajtották az egekbe, abban a reményben, hogy a politikus népszerűségét kereskedelmi sikerre lehet váltani. 

Az ügylet azonban akadályokba ütközhet a hatóságok részéről, miután Elizabeth Warren demokrata szenátor arra kérte a tőzsdefelügyeletet (SEC) vezető Gary Genslert, hogy vizsgálja meg, vajon az összeolvadás során érvényesültek-e a befektetők tájékoztatásáról szóló szabályok. Az SEC nem kommentálta, hogy indított-e vizsgálatot az ügyben.

A TMTG a múlt hónapban magánbefektetőktől újabb egymilliárd dollárnyi tőkét vont be. Trump végül elhalasztott január 6-i sajtótájékoztatóját floridai birtokán, Mar-a-Lagón, helyette inkább Arizonában szólal fel legközelebb egy gyűlésen.