Az amerikaiak imádják a lőfegyvereket, melyek tartását alkotmányos alapjognak tartják, amit csak rendkívüli esetekben szabad korlátozni. San José azonban úgy döntött – első amerikai városként –,hogy a település fegyvertartó lakosainak kötelező lesz felelősségbiztosítást kötniük a lőfegyverükre – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az indítványt a városi tanács tagjai kedden késő este fogadták el, ez alapján San José fegyvereseinek lakás-, bérleti- vagy felelősségbiztosítást kell kötniük, mely kiterjed mindazokra a károkra és veszteségekre, amelyek a lőfegyver gondatlan vagy véletlen használatából erednek.  

A fegyvertartóknak ezenkívül kisebb összegű éves díjat is be kell majd fizetniük, amelyet a bizonyítottan lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények kármentesítésére fordítanak – szögezte le közleményében Sam Liccardo, a kaliforniai város polgármestere, aki szerint San José az első amerikai település, amely ilyen határozatot fogadott el.

Fotó: Shutterstock

A fegyvertartás politikailag igen érzékeny témának számít az Egyesült Államokban, ahol a világ országai közül a legmagasabb az egy főre jutó fegyvertartás aránya, és a gazdag országokhoz képest magasabb a lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma is.

A kaliforniai fegyvertartók szövetsége (CRPA) Twitter-üzenetében jelezte, hogy megtámadja a határozatot, mivel azt alkotmányellenesnek tartja, és véleménye szerint nem lesz hatással a fegyveres bűnözőkre.

A helyi sajtó szerint az önkormányzati döntést még jóvá kell hagynia a testületnek a februári végső szavazáson ahhoz, hogy augusztusban hatályba léphessen.

Kalifornia állam volt az első, ahol 1989-ben betiltották a támadó fegyvereket, miután az egyik iskolai lövöldözésben öt kisiskolás gyermek meghalt. Azóta hat másik tagállamban és a szövetségi fővárosban is betiltották a támadó fegyvereket a Giffords lőfegyverbiztonsági szervezet adatai szerint.