Már a Neumann Labs laborjatóriumában is két esetben azonosították a „fluronának” elkeresztelt tünetegyüttest. A betegségegyüttest két egymástól független esetben is azonosították a szakemberek, mindkét beteg fiatal, 30 év alatti volt. 

Fotó: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / AFP

Magyarországon elsőként vezettük be az influenza és a Covid egyidejű PCR tesztelését, és sajnos azt kell, hogy mondjam, nem véletlenül 

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. 

Nálunk jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találunk, de az influenza-járvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető.

A „fluronának” elkeresztelt tünetegyüttes magában egyesíti a koronavírust és az influenzát. A  Neumann Labs ezért mostantól a náluk vizsgált pozitív teszteken a vizsgálat árának keretében minden koronavírus PCR teszt mellett ingyen elvégezi az influenzavírus vizsgálatot is, hogy a beteg tisztában lehessen azzal, pontosan melyik vírust vagy vírusokat kapta el – közölték. 

Az omikron koronavírus-variáns jelenlétét is elsőként a Neumann Labsban mutatták ki, a labor azt közölte, hogy a jelenleg vizsgált pozitív minták 78 százalékát már a legújabb, Dél-Afrikából származó variáns teszi ki. Az omikron vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a laborban.