Újabb résszel jelentkezett az Origo sorozata, mely Márki-Zay Péter programját kívánja bemutatni. A lap legújabb írása a rezsicsökkentés kérdésében vizsgálta az ellenzéki miniszterelnök véleményét. Az írás kiemeli, hogy a politikus kifejezetten károsnak tartja a rezsicsökkentést, mivel szerinte az szembemegy a környezetvédelmi célokkal, és mivel vagyoni helyzettől függetlenül mindenkit érint, ezért igazságosnak sem nevezhető.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Márki-Zay szerint a közüzemi szolgáltatók számára kifizetett összeget inkább az energiafelhasználás csökkentésével kellene csökkenteni, hasonlóan ahhoz, mint amikor az olajválság idején az Egyesült Államokban elterjedtek a kisebb fogyasztású autók és a közös munkába járás. Az erőforrásokkal való spórolás az Origo szerzőjének Karácsony Gergely főpolgármester megszólalását juttatta eszébe, aki azt javasolta a dugóban álló autósoknak, hogy szálljanak ki járművükből, amennyiben szeretnék a túlságosan lassú forgalmat elkerülni.

A miniszterelnök-jelölt egy interjúban arról is beszélt, hogy a háztartásonként havonta 32 ezer forintba kerülő rezsicsökkentés fenntarthatatlan és nem lehetséges a világpiaci árakat a határon megállítani, ugyanakkor hódmezővásárhelyi tapasztalatait idézte fel, ahol az energiahatékonyság növelésével sikerült az idősek otthonának rezsiköltségeit csökkenteni.

Az Origo írása szerint azonban az ellenzéknek nincs programja a lakossági ingatlanok energiahatékonysága kapcsán és sokan nem rendelkeznek a szigeteléshez vagy korszerűbb fűtéshez és más hasonló, drága beruházásokhoz szükséges tőkével.