Nem tudtak megállapodni a pedagógus szakszervezetek képviselői és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői a január 12-i szerdai sztrájktárgyalás során – jelentette be a Facebook üzenetében Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A pedagógusok január 31-re hirdették meg a figyelmeztető sztrájkot, a szerdai sztrájktárgyalás során az elégséges szolgáltatásról sem tudtak dűlőre jutni – tette hozzá a PSZ elnöke. A szerdai tárgyalások után még egy nap haladékot adtak a kormánynak, ha péntekig sincs előrelépés, bírósághoz fordulnak – tette hozzá.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A tájékoztatón elhangzott, hogy szinte nincs olyan iskola, ahol ne lenne valamilyen megoldandó helyzet. Aggasztónak nevezték a pedagógus hiányt, és hogy túlterheltek a tanárok. A kötelező védőoltás miatt sok tanár kiesett a rendszerből. Kiemelték, elvileg egy hét múlva várható a tárgyalások folytatása, vagyis január 19-én, de erről még az Emmi tájékoztatja a pedagógus szakszervezetek képviselőit.

Szabó Zsuzsa kiemelte: törvényes keretek között a január 31-i figyelmeztető sztrájkot megtartják a pedagógusok. Március 16-ára pedig országos sztrájkot hirdetnek, és erről is tovább folytatják a tárgyalásokat az Emmivel.

Korábban az Emmi azt közölte: az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást. A 78 ezer pedagógus 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalék szakorvosi ellenjavallattal, 1 százalék pedig miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1 százalék pedig betegállományban van.