Jogerősen négy év börtönre ítélt a bíróság egy férfit, aki magas beosztású titkos ügynöknek adta ki magát, és áldozatai bizalmába férkőzve több mint 26 millió forintot csalt ki a sértettektől – írta hétfői közleményében a Debreceni Törvényszék.

Dobó Dénes közölte: az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság a vádlottat hatrendbeli csalás bűntette, egyrendbeli csalás vétsége, zaklatás vétsége, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá csaknem 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket elkobozta.

Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

A férfi tárgyalása már több éve tart, tavaly márciusban első fokon is négy év börtönbüntetést szabtak ki rá. A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék az elsőfokú ítéletet annyiban megváltoztatta, hogy a csalás vétség helyett csalás bűntettet állapított meg az üzletszerű elkövetésre tekintettel.

A vádlott nem mindennapi módon próbált meg pénzt szerezni: magas beosztású titkos ügynök látszatát keltve, különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött.

Tevékenységes során minden esetben magas rangú titkos ügynöknek – volt olyan, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (Frontex) vezetőjének – adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.

A férfi legtöbbször azt állította, hogy az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségekre kért különböző összegeket.

Az egyik sértett esetében a bizalmi viszonyt úgy is erősítette a vádlott, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy állítólagos általa irányított fedett akcióba, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.

A bizalmi kapcsolat kialakulásának következtében a sértettek fizettek a vádlottnak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt adtak neki.

A vádlott hat sértettnek összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző összegeket, kérését azonban egy idő után a fiú már nem teljesítette. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott a fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, csaknem százhetvenszer hívta fel azért, hogy adjon pénzt neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő.

A most évekre rács mögé került tettes 2017. november 21-i elfogását követően a rendőrök a házkutatás során a vádlott lakásában, egy beépített szekrény tetején lévő nyílásban engedély nélkül tartott lőfegyvert és 16 darab lőszert találtak.