Megszűnhet a brit állami egészségügyi rendszert (NHS) és a szociális és  idősotthonok dolgozóit terhelő oltási kötelezettség Nagy-Britanniában – írja a The Telegraph.

A döntés hátterében az állhat, hogy az áprilisban életbe lépő kötelezettség hatására közel 80 ezer NHS dolgozó veszítheti el a munkáját, ám várhatóan a kormányzat az omikron variáns enyhébb mivoltával indokolja majd a döntést. 

A szociális otthonok dolgozói számára az oltási kötelezettség már tavaly novemberben életbe lépett, így mintegy 40 ezren otthagyták a szektort.

Fotó: AFP

Hétfőn várhatóan Sajid Javid egészségügyi miniszter találkozik a koronavírussal kapcsolatos feladatokat koordináló bizottságban ülő kollégáival, hogy döntést hozzanak az ügyben egy kormányzati forrás szerint. Az oltási kötelezettség elhalasztását több orvosokat és ápolókat tömörítő szervezet is követelte, mondván annak bevezetése katasztrofális hatással járna. A tervezett áprilisi bevezetés azt is jelenti, hogy február 3-án van utoljára lehetőség felvenni az első oltást, hogy a dolgozók megfeleljenek a követelményeknek, azonban még 

77 ezer NHS dolgozó nem kezdett hozzá az oltások felvételéhez.

A döntést várhatóan a február 3-i dátum előtt hozzák nyilvánosságra. A kormány fordulata értelmében a szociális otthonokat otthagyó 40 ezer ember is visszatérhet munkahelyére. Ennek ellenére ezen otthonok üzemeltetői vasárnap dühüket fejezték ki, hiszen a kormány döntése tönkretette az otthonok munkaerejét és térdre kényszerítette azok üzemeltetőit.

A változások jelzik a kormány hozzáállásának változását is, melynek értelmében Nagy-Britannia a jövőben igyekszik megtanulni, hogyan éljen együtt a koronavírussal. 

A korlátozások megszüntetését a konzervatívok lezárás szkeptikus csoportja minden bizonnyal üdvözölni fogja.

A tárgyalásokat ismerő kormányzati forrás kiemelte, hogy az oltási kötelezettség elfogadásának idején az omikronnál jóval súlyosabb delta változat tombolt az országban, ezért a szabályok arányosságát és szükségességét is átrendezte az újabb változat megjelenése. Az oltási kötelezettség bevezetését valószínűleg az is nehezíti az országban, hogy Nagy-Britanniában semelyik oltás sem kötelező.