Első alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz hétfőn, európai területen nemzetközi elismeréssel nem rendelkező radikális iszlamista tálibok nyugati diplomatákkal a tavaly augusztusi afganisztáni hatalomátvétel óta.

Fotó: Stian Lysberg Solum

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokat a norvég főváros, Oslo egyik szállodájában tartják. 

A megbeszéléseken részt vesznek az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Katar, Olaszország és a házigazda Norvégia képviselői is.

Abdul Kahár Balhi, a tálibok külügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy a tárgyalásokon mindenekelőtt gazdasági, humanitárius, biztonsági, egészségügyi, illetve az afgán központi bankot érintő kérdésekre összpontosítanak. 

A tálibok követelései között kiemelt helyen szerepel az afgán központi bank nyugati hatalmak által befagyasztott számlái zárlatának feloldása és a humanitárius segélyezés, nem utolsósorban azért, mert a dél-ázsiai ország súlyos humanitárius válsággal néz szembe. 

„Felkérjük őket, hogy oldják fel az afgán vagyon zárolását és ne büntessék az afgán kismbereket a politikai viták miatt” – jelentette ki Safiullah Azam, a tálibok delegációjának egyik tagja.

Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség elkezdje az afgánok támogatását és ne büntesse őket politikai viszályok miatt tekintettel az éhezésre és a halálos télre

– tette hozzá.

A háromnaposra tervezett tárgyalássorozat a tálib kormány  külügyminisztere, Amír Hán Mottaki vezette küldöttség és az afgán civil társadalom képviselőinek megbeszéléseivel indult meg vasárnap. Mottaki hétfőn újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az afgán civiltársadalom képviselőivel tartott találkozó nem minősíthető tárgyalásnak, hanem inkább építő jellegű eszmecserének. 

„Azt üzenjük, hogy negyven év háborút követően béke köszöntött be az afgánok számára. A háborúnak vége, elérkezett a fejlődés és a gazdasági tevékenység ideje... Azt akarjuk, hogy az afgánok boldogok legyenek a sok évnyi szenvedést követően. Jó viszonyt szeretnénk a világgal, szomszédjainkkal, az európai országokkal... jó eredményeket értünk el találkozóinkon” – hangsúlyozta Mottaki.