Tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. A katonák ezt megelőzően hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.

A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek. Szemtanúk elmondták, hogy több hangos robbanást is hallottak a tüntetés helyszíne felől, a lövöldözés pedig mintegy negyedórán át tartott.

Fotó: HANDOUT / AFP

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is. A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A kazah hatóságok azt közölték, hogy Almatiban és több más városban "fosztogatók garázdálkodnak, akik bankokat, éttermeket, kávéházakat és boltokat rabolnak ki".

Fotó: ALEXANDER BOGDANOV / AFP

Az összecsapásokban az egészségügyi minisztérium szerint már több mint ezren megsebesültek, 62 ember állapota súlyos. Hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők 13 tagja meghalt, a kazah állami televízió pedig azt közölte, hogy két rendőrt lefejeztek. A belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy mind ez idáig 2000 embert tartóztattak le.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető "terrorveszély" ellen.