Egy szerdai bírósági beadvány szerint a Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest szeptember 26-án ítélik el az egészségügyi startup befektetőinek becsapása miatt, írja a Reuters.

A 37 éves Holmest január 3-án ítélték el három rendbeli csalás és egy rendbeli, a cég magánbefektetőinek becsapására irányuló összeesküvés miatt. Az üzletasszony 500 000 dolláros, ingatlanokkal biztosított óvadék ellenében továbbra is szabadlábon van.

Fotó: Shutterstock

Holmes a bírósági beadványok szerint azt tervezi, hogy az ügyét felügyelő bírótól az ítélet hatályon kívül helyezését kéri. Ha nem ezt teszi, akkor valószínűleg fellebbez, és kérheti, hogy büntetését a jogerős ítéletig függesszék fel.

Az egykori vállalkozó azután vált a Szilícium-völgy hírességévé, hogy azt állította, a Theranos vértesztelő eszközei forradalmasítani fogják a vérvizsgálatokat, mert elegendő lesz az ujjbegyéből vett néhány csepp vér a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletek elkészítéséhez is. Az egykor 9 milliárd dollárra értékelt cég azt követően omlott össze, hogy a Wall Street Journal 2015-től kezdődően cikksorozatban tárta fel a készülékek hibáit és pontatlanságait.

Holmes ellen 2018-ban emeltek vádat a befektetők és a betegek becsapása miatt.

Múlt héten az esküdtszék négy, a befektetők megtévesztésével kapcsolatos vádpontban elítélte, további négy, a betegek megtévesztéséhez kötődő vádpontban felmentette, három másik vádpontban pedig holtpontra jutott.

Holmes megegyezett az ügyészekkel, hogy az ítélethirdetésre szeptemberben kerüljön sor, tekintettel egy kapcsolódó ügyben folyamatban lévő eljárásra.

A Theranos korábbi vezetője, Ramesh Balwani tárgyalása a tervek szerint március 9-én kezdődik.