Fotó: vidakovics.hu

A megfelelő védőügyvéd kiválasztása

Aki úgy gondolja, gyanúsítottként nincs jelentősége a mellette álló ügyvéd felkészültségének, óriási hibát követ el. Gondoljon csak a sztár futballisták teljesítményére, akik kivételes tehetségű és elszántságú edzővel dolgozhatnak együtt. A sport világa jól ismeri azt az esetet, amikor egy ígéretes játékos nem tud kellőképpen érvényesülni, mert az edző rossz taktikát választott. Az Ön esetében azonban nem csupán egy meccs elvesztése forog kockán, hanem a jövője, családja jóhírneve vagy akár a szabadsága. 

A valódi bírósági gyakorlat azt mutatja, hogy egy tapasztalt védőügyvéd segítségével egészen más kimenetellel végződhetnek az ügyek. Az ügyvéd szakmai gyakorlottsága, rátermettsége nélkülözhetetlen eleme a sikernek. Ha Ön sikerre vinné azt az ügyet, ami akár az élete további menetét is befolyásolhatja, válasszon határozott, profi védőügyvédet! Nem érheti be egy átlagos képességű jogi segítővel, hiszen az életéről és a szeretteiről van szó. Ha úgy gondolja, az Ön ügye talán túl szövevényes, keresse irodánk munkatársait bizalommal és élvezze egy csapatnyi profi ügyvéd lehengerlő győzelmét a tárgyalóteremben.

Legyen tisztában a jogaival!

Abban a pillanatban, hogy gyanúsítottá válik, a hatóság nyomására kiszolgáltatva és csapdában érezheti magát. Ez a fajta érzelmi befolyás szándékos szakmai taktika a rendőrség részéről. Önnek azonban van egy bombabiztos ütőkártyája, ami ellen tehetetlen a hatóság. Legyen jogtudatos még azelőtt, hogy gyanúsítottá válna! A hatóság egyetlen célja, hogy sikerüljön vallomást nyerni Öntől, történjen ez bármilyen módszerrel. Általában kimért, kemény hangvételű kihallgatással igyekeznek kihasználni a gyanúsított kétségbeesését, aki zavart magyarázkodásával még nagyobb bajba sodorja magát. 

A másik csapdahelyzet, amikor barátságosnak, rokonszenvesnek mutatkoznak a hatóság munkatársai, így elnyerik a gyanúsított bizalmát. Egy jelentéktelennek tűnő beszélgetéssel is rengeteg részlet, információ birtokába juthatnak, amit nem fognak a gyanúsított javára felhasználni. Akármelyik taktikát is alkalmazzák Önnel szemben, legyen tisztában a jogaival. Legfontosabb lépésként keressen fel egy határozott fellépésű, gyakorlott védőügyvédet. 

Döntse el, hogy meg akarja-e tapasztalni a sikert és a megkönnyebbülést az ügyét illetően vagy inkább orosz rulettet játszana egy átlagos védőügyvéd mellett? Ha biztonságot akar a lehetetlen helyzetekben is, keresse a Vidákovics Ügyvédi Irodát! Fogadja meg tanácsunkat, amennyiben gyanúsítottként hallgatják ki és ne tegyen vallomást! Egyáltalán nem kell semmilyen kérdésre válaszolnia, csupán személyazonosságát köteles igazolni. Ezen felül beszélgetésre se engedje rávenni magát, legyen jogtudatos és határozott!

A legfontosabb tipp kihallgatás esetére

A kihallgatás okozta nyomás és feszültség a gyanúsítottban egyre fokozódik a rendőrség tapasztalt kihallgatóinak gondosan kidolgozott stratégiája miatt. Ők tökéletesen tisztában vannak vele, mik azok a pszichológiai taktikák és mondatok, amik elhozzák a kívánt eredményt: a vallomástételt. Ön azonban járjon előttük egy lépéssel, és tartsa észben legfontosabb tippünket kihallgatás esetére. Nem szabad bűnösnek vallania magát, hiszen ezzel a lehető legrosszabb forgatókönyvet valósítja meg. Ha nem tesz vallomást, akkor megnyitja védőügyvédje számára egy lehengerlő védekezés lehetőségét. 

A hatályos büntetőeljárási törvény értelmében Önnek jogában áll hallgatni a kihallgatás során és senki sem kötelezheti arra, hogy vallomást tegyen vagy bármit is mondjon a személyazonosításához szükséges adatokon kívül. Az idővel azonban versenyt kell futni, hiszen a hatóság azért küzd, hogy megtalálják az elkövetőt. A törvény azt is rögzíti, hogy ha vallomást tesz, mindaz amit mond vagy rendelkezésre bocsát, bizonyítékként felhasználható. Amennyiben nem enged a félrevezető kihallgatási taktikáknak és nem tesz vallomást, védőügyvédjének elegendő ideje marad kidolgozni a leghatékonyabb stratégiát. 

Ügydöntő lehet azoknak az információknak a tisztázása, amik a gyanúsított javára billentik a bíróság ítéletét. Ezért létfontosságú, hogy védőügyvédjével legyen őszinte, tárja fel az ügy összes körülményét. Még azokat is beszéljék meg, amiket esetleg Ön lényegtelennek tart vagy úgy gondolja, nem tartozik szorosan az ügy tárgyához. Sok esetben ezek az elsikló, semlegesnek tűnő körülmények rejtik az ütőkártyát, ezért semmit se titkoljon el a védőügyvéd elől. Az aprólékosan kidolgozott, minden eshetőségre felkészült terv lépéseit gyakorlott védőügyvéd segítségével könnyedén követni tudja majd. 

A bizalmas és kényes információk sorsa felől pedig nyugodt lehet, hiszen az ügyvédi titoktartás kötelezettsége miatt ügye teljes biztonságban van. Ha gyanúsítottként ki akarják hallgatni, legyen felkészültebb és óvatosabb, mint amit a hatóság feltételez Önről! Válasszon olyan védőügyvédet, aki valódi “cápa” a büntetőjogban, ne érje be az átlagossal! Keresse irodánk munkatársait, a sikerről pedig mi gondoskodunk!

Szerző: Vidákovics Béla Zsolt büntetőjogi ügyvéd