A briteket megdöbbentette a Buckingham palota közleménye, miszerint II. Erzsébet királynő annak ellenére sem mond le munkáról, hogy megfertőzödött a koronavírussal. A 96-ik életéve felé közelítő uralkodót a hírek szerint nem döntötte le lábáról a fertőzés, és "a kevésbé megerőltető feladatait" továbbra is ellátja.

A Buckingham palota közösségi oldalait a hírre elárasztották a jókívánságok, és sokan megjegyezték azt is, hogy a trónján 70 éve ülő uralkodónőt hagyni kellene pihenni.

Egek! A királynő 95 éves és covidos. Adjanak neki lázcsillapítót és egy meleg dunyhát, és hagyják, hadd nézzen tévét. A feladatokat ki lehet osztani!

– írta egy kommentelő, míg egy másik ezt fűzte hozzá:

Nem vagyok királypárti, de az ég szerelmére, hagyják már pihenni, hiszen 95 éves!

II. Erzsébet brit uralkodó audiencián fogadja a védelmi minisztérium frissen kinevezett államtitkárát, Eldon Millar vezérezredest a Windsori kastélyben 2022. február 16-án.

Fotó: Steve Parsons / AFP

 

Mennyire komoly a királynő betegsége?

A hírek szerint II. Erzsébet három dózisnyi koronavírus elleni védőoltást kapott, és nincs olyan alapbetegsége (például diabétesz), ami komplikálná a betegségét. Élemedett kora miatt azonban ennek ellenére is veszélyes lehet a koronavírus a lassan 96 éves uralkodóra.

A brit kórházi statisztikák szerint ugyanis a koronavírus-fertőzésben elhunytak csaknem 80 százaléka 65 évnél idősebb volt 2021 utolsó negyedévében, az omikron vírusvariáns megjelenése óta. A Cambrige-i Egyetem adatai szerint a 75 évnél idősebb koronavírus-fertőzöttek 3,4 százaléka halt bele a betegségébe az Egyesült Királyságban. A brit statisztikai hivatala adatai tovább árnyalják ezt a képet: a megerősítő oltást kapott, 90 évnél idősebb betegek túlélési esélyei az oltatlanokénál tízszer magasabb; a háromszor beolott szépkorúak 0,34 százaléka halt bele a fertőzésbe az Egyesült Királyságban.

A királynőnél enyhe, megfázásos tünetekkel jelentkezett a betegség, ezért a brit sajtóban azt feltételezik, hogy az uralkodó a vírus omikron variánsával fertőzött meg.

A brit sajtó szerint II. Erzsébet legidősebb fiától, Károly hercegtől kaphatta el a koronavírust. A brit uralkodó a sokadik a sorban, akiről kiderült, hogy covidos lett; február eleje óta Margit, dán királynőről, és IV. Fülöp spanyol királyról derült még ki, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztjük.