Tizenhét év után távozik a Facebook anyavállalatának igazgatótanácsából Peter Thiel, a PayPal és a Palantir Technologies társalapítója, írja a The Guardian.

Thiel, a Facebook leghosszabb ideig hivatalban lévő igazgatósági tagja és a Republikánus Párt egyik legnagyobb adományozója úgy tervezi, hogy a novemberi félidős választásokon Donald Trump szövetségeseinek támogatására összpontosít, írja a New York Times. Nemrég 10-10 millió dollárt adományozott az arizonai szenátusi székért induló Blake Masters és az ohiói J. D. Vance kampányának. Masters Thiel családi vállalkozásának operatív igazgatója, Vance pedig Thiel egyik kockázatitőke-alapjánál dolgozott.

Fotó: Shutterstock

Thiel régóta ellentmondásos megítélésű figura a Facebook 10 fős igazgatótanácsában, hiszen azon kevés techszakemberek egyike, akik hangosan támogatták Trumpot. Thiel több millió dollárt adományozott Trump kampányának, és az exelnök csapatában is dolgozott.

Egyesek szerint ő az oka annak, hogy a Facebook nem távolította el Trump közösségi normákat sértő posztjait.

Emellett Thiel Zuckerberg közeli bizalmasa is. Nemrégiben azonban nyilvánosan bírálta a Facebook tartalommoderációs döntéseit. 

Thiel 2005-ben csatlakozott a Facebook igazgatótanácsához, egy évvel a vállalat alapítása után, és hét évvel azelőtt, hogy a cég a Wall Streeten debütált volna. A vállalat hétfőn közölte, hogy Thiel a Meta következő, még idén tartandó részvényesi közgyűléséig marad, ahol nem indul az újraválasztásért.

Peter értékes tagja volt az igazgatótanácsunknak, és igazán hálás vagyok mindazért, amit a vállalatunkért tett

– írta közleményében Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója.

Thiel hétfői nyilatkozatában Zuckerberget korunk egyik legnagyobb vállalkozójának nevezte, és méltatta intelligenciáját, energiáját, lelkiismeretességét.