A szellemi dolgozóknak mindössze a 3 százaléka akar heti öt napra visszatérni az irodába, illetve az alkalmazottak felmondanak, ha a főnökök teljes munkaidőben visszakényszerítenék őket 

– derült ki a Advanced Workplace Associates tanácsadó cég kutatásából.

A Bloomberg cikke szerint 

az alkalmazottak 86 százaléka legalább heti két napot szeretne otthonról dolgozni. 

A tanácsadó cég világszerte csaknem 10 ezer munkavállalót kérdezett meg a pénzügy, a technológia és az energia területéről: a dolgozók arról számoltak be, hogy inkább kedden, szerdán és csütörtökön ingáznak a városokba, ami felveti az üres irodák lehetőségét a hét hátralévő részében. 

Fotó: Shutterstock

Sok bank felkészült a rugalmas munkavégzésre két év Covid-zárlat után, például a Citigroup, a HSBC Holdings és a NatWest Group lehetővé teszi a hibrid munkavégzést sok alkalmazottnak, egyes fintechcégek, mint a Revolut és az Eigen az összes munkavállalójának lehetővé tette a hosszú távú home office-t. 

A munkaadóknak észre kell venniük, hogy a dzsinn kibújt a palackból

 – mondta Andrew Mawson, az AWA ügyvezető igazgatója. 

A dolgozók látták, hogy a rugalmasság működhet, és azok a főnökök, akik nem nyitottak az alkalmazottaik igényeire, ezt később megszenvedik

 – tette hozzá. 

A NatWest bank arra számít, hogy 60 ezer alkalmazottjának 87 százaléka hosszabb távon megosztja a munkát otthon és az iroda között. Jelenleg körülbelül 10 ezer foglalkoztatottja van, beleértve a kereskedőket, a fiókokban és adatközpontokban dolgozókat is, aki teljes egészében az irodában dolgozik – mondta Sam Bowerman, a bank egyik humánerőforrás-igazgatója.

„Szeretnénk elkerülni a heti X számú nap kötelezővé tételét. Ezt az ügyfelek irányítják” – mondta Bowerman. „Eddig nem tapasztaltuk a termelékenység romlását, és a rugalmasság sok jóindulatot eredményezett” – tette hozzá.