Egy aprócska fekete-tengeri sziget védőit ünneplik hősként Ukrajnában, miután bátran szembeszálltak az orosz túlerővel és végül életüket adták a brutális támadásban. A Odesszától nem messze található Kígyó-sziget ugyan csak pár száz méteres, stratégiailag rendkívül fontos. 

Ezért is kellett Oroszországnak, amely hadihajókkal vette körbe a szigetet és annak védőit. Támadás előtt az orosz erők felszólították az ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, de a védők erre nem voltak hajlandók. A rádiós üzenetváltás azóta sebesen terjed a közösségi médiában és az amerikai CNN hírtelevízió is leadta. 

Ebben az hangzik el, ahogy az orosz csatahajó felszólítja a megadásra az ukránokat, akik nemes egyszerűséggel csak annyival válaszolnak a fegyverletételre, hogy "b.... meg". 

Az orosz hajó ezután bombázni kezdte a szigetet, amelyen esélyük sem volt a menekülésre az ukránoknak: mind a 13 védő elesett a rövid harcban. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a támadás után kijelentette: nem hiába adták életüket a katonák, akik igazi hősök és posztumusz kitüntetésben részesítik őket, hogy ne felejtsék áldozatukat. 

A sziget stratégiai fontosságát egyébként az ukrán elnök is kiemelte, amikor tavaly ellátogatott a Kígyó-szigetre. Zelenszkij már akkor közölte: ez ukrán föld és nem fogják könnyen odaadni senkinek sem.