Az Egyesült Államok jóváhagyta a mintegy 100 millió dolláros fegyvereladást Tajvannak, hogy fenntartsa és javítsa a Kína által saját uralom alatt álló szigeten használt Patriot rakétavédelmi rendszert – közölte a Pentagon.

A The Guardian beszámolója szerint az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) hétfői közleménye alapján a külügyminisztérium jóváhagyta az fegyverarzenál eladását, amelyet Tajvan de facto washingtoni nagykövetsége kért.

Fotó: JENS BUTTNER / AFP

A Patriot légvédelmi rendszer fejlesztése „segítené a címzett biztonságának javítását, valamint a politikai stabilitás, a katonai egyensúly, a gazdaság és a fejlődés fenntartását a régióban” – áll a DSCA közleményében.

Ez a tervezett eladás az Egyesült Államok nemzeti, gazdasági és biztonsági érdekeit szolgálja azáltal, hogy ezzel is támogatja a kedvezményezett fegyveres erőinek modernizálását és hiteles védelmi képességének fenntartását

– közölte az ügynökség. A tajvani védelmi minisztérium tájékoztatott, hogy az újabb Patriot rakéták beszerzéséről szóló döntést egy 2019-es találkozón hozták meg az Egyesült Államok tisztviselőivel Donald Trump elnöksége alatt.

A demokratikusan kormányzott sziget panaszkodott a kínai légierő ismételt jelenléte miatt a légvédelmi övezetében, Washington szerint pedig a légierő bevetése arra irányul, hogy Peking nyomást gyakoroljon az országra. Az Egyesült Államoknak, mint a legtöbb országnak, nincs hivatalos kapcsolata Tajvannal, de Washington a legnagyobb támogatója az ázsiai országnak, és a törvény kötelezi arra, hogy eszközöket biztosítson számára a védekezéshez.

Kína egyesült államokbeli nagykövete a múlt hónapban azt mondta, hogy 

a két szuperhatalom katonai konfliktusba süllyedhet, ha Washington támogatja Tajvan függetlenségét.