Az Iszlám Állam egyik vezetőjét ölte meg a csütörtökre virradó rajtaütésben az Egyesült Államok hadserege. A hírről reggel a vg.hu is beszámolt, akkor még kevés részletet lehetett tudni. Délután viszont Joe Biden amerikai elnök is megszólalt az ügyben.

Biden közleményében megerősítette, hogy az amerikai különleges alakulatok Észak-Nyugat Szíriában hajtottak végre akciót és az Iszlám Állam egyik magasrangú vezetőjét ölték meg. 

Hozzátette: a katonáik bátor hozzáállásának köszönhetően sikerült végezni Abu Ibrahim al-Hasimi al-Kurajasival. Biden megerősítette, hogy egyetlen amerikai sem sérült meg az akcióban – írja a Guardian című brit lap. 

Fotó: AFP

Közleményében ugyanakkor nem tért ki azokra a helyi hírekre, amelyek szerint összesen 13-an haltak meg a rajtaütésben, köztük több gyermek is. A helyszínen készült fotók szerint gyakorlatilag csak romhalmaz maradt abból az épületből, amelyre lecsaptak az amerikai katonák. A környékbeliek beszámolói szerint az amerikai alakulatok három helikopterrel érkeztek a szír városba, előbb rakétákkal lőtték az épületet, majd a katonák behatoltak, hogy levadásszák az Iszlám Állam vezetőjét. 

Az Egyesült Államok hadserege 2019 óta nem hajtott végre ekkora rajtaütést az Iszlám Állam ellen, akkor a terroristaszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit sikerült megölniük. 

Fotó: AFP