Az amerikai haditengerészet mérnökének felesége, Diana Toebbe bűnösnek vallotta magát, amiért segített férjének abban, hogy nukleáris tengeralattjárókkal kapcsolatos titkokat adjanak ki egy külföldi országnak – írja a BBC

Az egykor tanárnőként dolgozó Diana Toebbe a szövetségi ügyészekkel kötött vádalku értelmében három évig terjedő börtönbüntetést kapott, míg férje, a 42 éves Jonathan Toebbe a hét elején vallotta bűnösnek magát, és 12-17 év közötti letöltendő börtönbüntetést szabtak rá ki.

A házaspár információkat próbált eladni egy külföldi kormánynak mogyoróvajas szendvicsbe rejtve, és a férj üzeneteket küldött egy olyan személynek, akiről azt hitte, hogy külföldi tisztviselő, valójában azonban egy beépített FBI-ügynök volt az illető. Toebbe, aki nem tudta, hogy csapdába esett, megbízott a nyomozóban. 

A nyomozók szerint Jonathan Toebbe éveken át gyűjtött információkat az atom-tengeralattjárókról, és a munkahelyéről csempészett ki dokumentumokat, hogy átjuthasson biztonsági ellenőrző pontokon.

Fotó: EyePress via AFP

Felesége, Diana Toebbe ügyvédei állításai szerint az üzenetek arról szóltak, hogy nem kedvelte Donald Trump akkori elnököt, és semmi közük nem volt ahhoz a tervhez, hogy titkos információkat adjanak el egy külföldi ország részére.

A vádalku az ilyen ügyekben szokatlan, de létrejöhet. A szövetségi nyomozók nagyon komolyan veszik ezeket az ügyeket, és hajlandóak lehetnek támogatni a vádlottak enyhébb büntetését, amennyiben sikerül cserébe információkat kicsikarni tőlük – állítják a jogi szakértők.

Előfordulhat, hogy az ügyészek csökkentik a vádlottra kiszabható maximális büntetést, amennyiben olyan olyan dolgokat árulnak el, amelyek segíthetik őket a kémelhárítási műveletekben

 – mondta Daniel Richman, a New York-i Columbia jogi professzora.