A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok azzal vádolták csütörtökön a kijevi kormányerőket, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre.

Egyelőre nem derült ki, hogy az incidensek mennyire súlyosak, és nem érkezett azonnali reagálás sem Ukrajnától, sem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől, amely figyelemmel kíséri a kelet-ukrajnai helyzetet, bár az elmúlt napokban kivonta megfigyelői jó részét az érintett térségből.

Az elmúlt nyolc évben többször is előfordultak ilyen incidensek, de a mostani azután következett be, hogy 

Oroszország több mint 100 ezer katonát vezényelt Ukrajna határai közelébe, miközben azt követelte, hogy a kötelezze el magát, nem fogadja be tagjai közé Ukrajnát.

A Nyugat újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát, ha megtámadja Ukrajnát; Oroszország cáfolja, hogy támadást tervezne. Az amerikai hírszerző ügynökségek a hónap elején azt közölték, hogy szerintük Oroszország ürügyet gyárthat egy ukrajnai invázióhoz, esetleg egy megrendezett támadást bemutató propagandavideó készítésével. Oroszország ezt elutasította. A lövésekről szóló állítások az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság képviselői által kiadott nyilatkozatban szerepeltek.

Fotó: Shutterstock

Azt állították, hogy az ukrán kormányerők csütörtökön négy különböző incidensben aknavetőket, gránátvetőket és géppuskát vetettek be.

Ukrajna fegyveres erői durván megsértették a tűzszüneti rendszert, nehézfegyvereket használtak, amelyeket a minszki megállapodások értelmében vissza kellett volna vonni

fogalmaztak a közleményben.

Oroszország a héten azt közölte, hogy a tervezett hadgyakorlatok befejezése után visszavonja csapatai egy részét az Ukrajnával szomszédos területekről. Kijev szerint erre nincs bizonyíték, az Egyesült Államok pedig azt közölte, hogy gyanúja szerint Moszkva valójában akár hétezer katonával még meg is növelte erői számát a térségben. Az orosz parlament alsóháza kedden megszavazta, hogy felkéri Vlagyimir Putyin elnököt, ismerje el függetlenként a két önjelölt kelet-ukrajnai szakadár köztársaságot.

A Kreml jelezte, hogy Putyin nem tervezi ezt azonnal megtenni 

– írta jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

Kijev közben azzal vádolja az Oroszország támogatta szakadárokat, hogy egy óvodát találtak el lövedékeik egy Luhanszk megyei faluban. Szerencsére senki sem tartózkodott az épületben, így sérültek sem voltak. 

A nyugat európai és a budapesti értéktőzsdék egyaránt lejtmenetre váltottak. A korábbi pluszok gyorsan elolvadtak, magyar idő szerint fél tíz után a londoni FTSE 100 0,3, a német DAX 30 0,2 százalékos mínuszba mozgott. Budapesten az OTP nagyot ment a nyitás után, és 17 640 forintig emelkedett, a hírek megjelenését követően viszont 17 455-ig csúszott vissza.

Frissítés:

Lövöldözések hallatszódnak a donyecki repülőtéren

– közölték szemtanúk a Reuters hírügynökséggel. 

A szakadárok és az ukrán kormányerők most egymást vádolják a tűzszüneti megállapodások megsértésével és a tüzérség bevetésével.

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország ezzel megsértette a tűzszüneti megállapodást.