Az Európai Unióban a múlt héten engedélyezték a Pfizer Paxlovid nevű koronavírus elleni gyógyszerét, és elsőként Franciaországban alkalmazzák is, miután megérkezett belőle tízezer adag. A párizsi egészségügyi tárca szerdai bejelentése szerint a gyógyszer péntektől lesz beszerezhető a patikákban.

Az Európai Gógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint 

olyan felnőttek kaphatják meg, akiknek vannak ugyan tüneteik, de nem igényelnek oxigénpótlást, és a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. 

Az ABC News beszámolója szerint várhatóan hamarosan megkapja az engedélyt a Merck hasonló gyógyszere is. Valószínűleg mindkettő hatékony az omikron ellen is, mivel nem a tüskefehérjét célozza, ahol a legtöbb aggodalmat keltő mutáció kialakult.

Fotó: VOISIN

Bár Franciaországban népességarányosan még mindig a legtöbb esetet jelentik a világon, csökken a kórházban ápoltak száma, és a kormány az ígéretének megfelelően szerdán megkezdte az ötödik hullám megfékezésére bevezetett korlátozások feloldását.

Mostantól nem kötelező a maszkviselés kültéren és a részleges otthoni munkavégzés, az emberek ismét nagy számban vehetnek részt koncerteken és sporteseményeken. A második szakaszban, február 16-ától ismét kinyitnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók. A könnyítést a vakcinázási kampány felgyorsulása tette lehetővé. Január 24. óta csak oltási igazolással lehet belépni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, és azóta félmillióan vették fel az oltás első adagját. Mostanra az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság 80 százaléka megkapta az első, 78 százaléka a második, 62 százaléka pedig a harmadik adagot.