Anna Leporszkaja Három alak című festménye egy absztrakt művészeti kiállítás részeként volt kiállítva a jekatyerinburgi Borisz Jelcin elnöki központban, amikor a biztonsági őr golyóstollal szemeket rajzolt az arctalan festményre – írja a The Guardian.

A vandalizmust először december 7-én vette észre két látogató, akik azonnal riasztották a galéria egyik alkalmazottját. A Jelcin Központ december 20-án be is jelentette a rendőrségnek a rongálást, a jekatyerinburgi belügyminisztérium azonban elutasította először a vádemelést, mivel a kárt jelentéktelennek ítélték. Az orosz média értesülései szerint a kulturális minisztérium később panaszt tett a főügyészségen az intézkedés elmaradása miatt, és a múlt héten a rendőrség bejelentette vizsgálat elindítását.

A restaurátorok már nekiálltak a helyreállítási munkálatoknak, melynek költségeit 250 ezer rubelre (4600 dollár) becsülik.

A festményt azóta eltávolították a kiállításról, és visszaszolgáltatták a moszkvai Állami Tretyakov Galériának, amely kölcsönadta a képet.

Archive

Az elkövető indítékai egyelőre ismeretlenek, de valószínűleg valamiféle elmebaj állhatott a cselekedet hátterében

 – mondta Alekszandr Drozdov, a Jelcin Központ ügyvezető igazgatója.

Szerencsére a vandál nem fejtett ki erős nyomást a tollal, ezért a festmény domborzatát nem tette tönkre teljesen – írta Ivan Petrov a történetet közlő Art Newspaperben.

Az elkövető pénzbírságra és három hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A Jelcin Központ az incidens óta védőfalakat húzott fel a kiállított művek elé. Nem ez az első eset, hogy festményt rongálnak meg Oroszországban: 2019-ben egy férfit két és fél év börtönbüntetésre ítéltek, miután megtámadta a Tretyakovban található Rettegett Ivánt ábrázoló festményt. Ugyanezt a művet 1913-ban is megtámadta egy elmebeteg férfi, aki késsel vágta szét a művet.

Anna Leporszkaja Három alak című festménye 1932 és 1934 között készült, és 75 millió rubelre (1,3 millió dollárra) volt biztosítva.