A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott élvezeti ital a világon, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásairól azonban keveset tudni, vagy legalábbis ellentmondásosak voltak az eddigi kutatási eredmények. A kávérajongókat igazolja az a friss kutatás, amely szerint 

napi fél-három csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. 

A Semmelweis Egyetem és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot egy orvosi szaklapban, amelynek összefoglalója az egyetem honlapján olvasható.

A kutatócsoport összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel. Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről (magasvérnyomás-betegség, diabetes, koleszterinszint) is. 

A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket 3 csoportba sorolták: 

kávét nem fogyasztók (nulla csésze/nap; 22,1 százalék), kávét mérsékelten (fél-három csésze/nap; 58,4 százalék) és kávét jelentős mennyiségben ( több mint három csésze/nap; 19,5 százalék) fogyasztók. Egy résztanulmányban (30 650 egyén) értékelték a rendelkezésre álló MRI (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) képanyagát is.

Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét

– magyarázta a kutatás eredményeit Simon Judit PhD hallgató, a tanulmány első szerzője.

Fotó: Shutterstock

Azt találtuk, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat

– mondta Maurovich Horvat Pál klinikaigazgató, a kutatás egyik vezetője.

Az eredmények szerint nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. 

Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. 

Fontos azt is megemlíteni, hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok között, akik jelentősebb mennyiségben (több mint három csésze/nap) isznak kávét. Igaz azonban, hogy ebben a csoportban olyan előnyt nem lehetett megfigyelni, ami a mérsékelt kávéfogyasztóknál igazolható volt – ismertette a kutatás vezetője.