Már több mint 96 ezren hagyták el otthonaikat a Donyec-medencében és utaztak Oroszországba a fokozódó háborús helyzet miatt. A menekültek az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságból keltek útnak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn ismert el független államokként.

Szerda hajnalig a vészhelyzeti miniszter, Alekszandr Csuprijan közlése szerint több mint 96 ezer ember lépte át a határt és érkezett meg valamelyik befogadó állomásra. Ilyenből 230 darabot létesítettek 12 orosz régióban.

A menekültek mindenféle járművön érkeznek, ugyanakkor gondot okoz, hogy többségük nincs oltva a koronavírus-járvány elleni vakcinákkal. 

A két szakadár kelet-ukrajnai terület ugyanis az érvényben lévő szankciók miatt nem kaphatott vakcinát sehonnan sem. Bár felmerült tavaly, hogy Oroszország Szputnyik oltóanyagot szállít az érintett területekre, ezt Moszkva végül cáfolta.

Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint a most Oroszországba érkező menekülteket ugyanakkor a helyi hatóságok készek beoltani, ha erre igény van, ők mindenesetre mindenkinek felajánlják a vakcinát. 

Van elegendő vakcina és PCR-teszt is a térségben, így hatékonyan küzdhetnek a vírussal. Aki pedig kórházi kezelésre szorulna, azokat helyi Covid-kórházakba helyezik el.