Az afganisztáni helyzet furcsaságaira világít rá a Talibán szerdán közzétett döntése, mely megtiltja a szervezet harcosainak, hogy felfegyverkezve látogassák az ország vidámparkjait – derül ki a Reuters tudósításából.

A szervezet harcosai – 

akik közül sokan életük jelenős részét az amerikaiak elleni 20 éves háborúval töltötték

 – augusztusi győzelmük után elárasztották az afgán városokban található vidámparkokat. A szervezet szóvivője által Twitteren bejegyzés szerint azonban a vidámparkok szabályait nekik is be kell tartaniuk, így fegyvereiket nem vihetik magukkal szórakozni, sőt egyenruhában sem látogathatják ezen helyszíneket.

Fotó: picture alliance

A Talibán 1996 és 2001 közötti uralmát a szigorú szabályok hajthatatlan és brutális végrehajtása jellemezte, ám a tavaly augusztusi hatalomátvételt követően a szervezet igyekszik mérsékeltebb képet festeni magáról, miközben az ideiglenes kormány próbál úrrá lenni az országban kibontakozó humanitárius katasztrófán.

Az életüket gerillaháborúval töltő katonák a győzelmet követően a talán sosemvolt gyerekkorukat pótlandó özönlöttek Kabul legnagyobb vidámparkjába és fegyvereiket szorongatva várták, hogy rájuk kerüljön a sor a körhintákon vagy az óriás hajóhintán, megrémisztve ezzel a park többi látogatóját. Akiket közülük a Reuters szóra tudott bírni, azok nagy része az augusztus 15-i hatalomátvételt megelőzően sosem járt a fővárosban és alig várta, hogy a parkba látogasson, mielőtt visszatérne az ország más tájaira szolgálni.