Egészséges fiatal felnőttek esetében biztonságosnak bizonyult az a kísérlet, amelyben önkénteseket fertőztek meg koronavírussal a betegség kutatásának előmozdítása érdekében, közölték a vizsgálat vezetői szerdán a Reuters beszámolója szerint.

Az adatok alátámasztják a modell biztonságosságát, és megalapozhatják a Covid-19 elleni új vakcinák és gyógyszerek tesztelésére irányuló jövőbeli kutatásokat.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A tudósok évtizedek óta alkalmazzák az embereken végzett vizsgálatokat, hogy többet tudjanak meg az olyan betegségekről, mint a malária, az influenza, a tífusz és a kolera, illetve hogy kezeléseket és vakcinákat fejlesszenek ki ellenük.

Tavaly áprilisban az Oxfordi Egyetem tudósai kísérletet indítottak, melynek során koronavírussal korábban már megfertőzött embereket próbáltak újra megfertőzni, hogy elmélyítsék az immunitással kapcsolatos ismereteket.

A vizsgálatban 36 egészséges, 18-29 év közötti önkéntes férfit és nőt tettek ki az eredeti SARS-CoV-2 vírustörzsnek, 

majd szigorú körülmények között megfigyelték őket, és a karanténból való elbocsátásukat követően is 12 hónapig követik állapotuk alakulását.

Súlyos nemkívánatos események nem fordultak elő, és a kísérleti modell biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult az egészséges fiatal felnőttek körében.

Az önkéntesek közül tizennyolcan fertőződtek meg, közülük tizenhatan enyhe vagy közepes mértékű megfázáshoz hasonló tünetekkel, többek között orrdugulással vagy orrfolyással, tüsszögéssel és torokfájással.

Néhányan fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat, lázat és fáradtságot tapasztaltak. Egyiküknél sem jelentkeztek súlyos tünetek. Két résztvevőt kizártak a végső elemzésből, miután náluk a kezdeti szűrés és az oltás között antitestek fejlődtek ki.

Tizenhárom fertőzött önkéntes arról számolt be, hogy átmenetileg elvesztette a szaglásérzékelését, de ez 90 napon belül három résztvevő kivételével minden résztvevőnél normalizálódott, a többieknél pedig három hónap után mutatkozott javulás.

A tüdejükben nem észleltek elváltozásokat, és egyetlen résztvevőnél sem fordult elő súlyos nemkívánatos esemény.