Eddig tizenháromszor találkoztam az orosz elnökkel, de a helyzet ilyen különleges még nem volt

– kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnal több megállapodást kötöttek, a magyar kabinet pedig azon dolgozik, hogy hazánk energiabiztonságát megteremtse.

Magyarország a jégtörő Kelet és Nyugat között

A miniszterelnök szerint van egy magyar modell, de és az tagjai is vagyunk, ez azonban nem zárja ki, hogy együttműködjünk az oroszokkal. Szerinte ez jól működik, amikor beáll a jégkorszak a keleti–nyugati viszonyban, akkor tárgyalni kell. Magyarország ennek az első lépését megtette, s utalt arra, hogy hamarosan a német kancellár és a francia elnök is találkozik Vlagyimir Putyinnal. 

Fotó: facebook.com/orbanviktor

Magyarország klímabajnok

A magyar érdek jelen van a világban a miniszterelnök szerint, a befektetők keresik Magyarországot. A megállapodásokról elmondta, nem tett le arról, hogy 2030-ra hazánk 90 százalékban kivezeti a fosszilis energiahordozókat. Magyarország ezzel tör a klímabajnoki címre, és ez úgy következik be, hogy nem engedjük a rezsiárak megemelkedését. „Ez nem történhet máshogy, mint orosz gázzal” – szögezte le. Mint elmondta, az oroszok ügyelnek arra, hogy az orosz gáz mindig olcsóbb legyen. 

Rezsicsökkentés orosz gázból

Felidézte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly ősszel megállapodott a gázszállítási mennyiségről, amely 4,5 milliárd köbmétert tartalmazott. A kormányfő szerint szakértők akkor nem látták indokoltnak a hosszú távú gázmegállapodást. 

Ha nem lenne hosszú távú szerződésünk, akkor most lényegesen kevesebb gáz lenne itthon, ám így meg lehet védeni a rezsicsökkentést

– tette hozzá a miniszterelnök.

Szputnyikot is gyárthat Magyarország

„Úgy látjuk, a Szputnyikból nagy kereslet lesz a világban” – indokolta Orbán Viktor a debreceni oltóanyaggyár felépítésének szükségességét, hozzátéve, hogy az év végére megvalósulhat a vakcina gyártása, bár ez jogilag egyáltalán nem könnyű dolog.

Brüsszel lopakodó jogalkotással támad

„Nekünk mindig az volt az érdekünk, hogy Európa ne birodalomként szervezze meg magát” – emelte ki a kormányfő, ezzel szemben hazánk a nemzetállami megoldás híve. Kitért arra is, hogy egy lopakodó jogalkotással „átlapátolják” a hatásköröket. Jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, mert Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ-propagandát az iskolákba – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ha nem módosítjuk a törvényeket, akkor nem kapunk pénzt.

Szervilis kormányt szeretne Brüsszel

„Magyarországon és Lengyelországon túl a többi tagállam érdekét is sérti az egész eljárás, és nem engedjük a nemzeti jogaink csorbítását” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszelben egy szervilis magyar kormányt szeretnének, és ezt nyíltan ki is mondták.

Magyarország előre megy

Olyan dolgok történnek, amire minden magyar büszke lehet – utalt a miniszterelnök a hamarosan érkező családtámogatásokra, a 25 év alattiak szja-mentességére, a 13. havi visszavezetésre. Hangsúlyozta, mindenki látja, hogy épül az ország, az emberek a felmérések szerint is jobban élnek, mindezek tehát cáfolják az ellenzék állításait. A korrupciós vádakra reagálva megjegyezte, hogy korrupt országok nem előre szoktak menni. 

Május 1-ig két oltással érvényes a védettségi igazolvány

A szorongás és a félelem kezd elpárologni a járvány kapcsán, ezért lehetett a védettségi igazolvány érvényességét meghosszabbítani május 1-ig – emelte ki az interjú végén a kormányfő.