Oroszország nem vett részt az Ukrajna kérésére az Európai Biztonsági és Együttműködései Szervezet (EBESZ) égisze alatt sürgősséggel összehívott keddi bécsi értekezleten, amelyen az ukrán határ közelében végrehajtott nagyszabású orosz csapatösszevonásokra kívántak magyarázatok kérni.

Sajnos, de ez nem meglepő, az Oroszországi Föderáció nem jött el

jelentette ki a tanácskozáson az 57 európai, közép-ázsiai és észak-amerikai tagállamot tömörítő szervezetnél akkreditált amerikai nagykövet, Michel Carpenter a sajtónak átadott írásos összefoglaló szerint.

Fotó: Shutterstock

Oroszország nem csupán Ukrajna jogos biztonsági aggodalmait nem volt hajlandó tudomásul venni, de azt is elutasította, hogy részt vegyen az EBESZ egyik alaptevékenységében, a kockázatcsökkentésben

mondta a nagykövet.

A francia EBESZ-misszió az nevében Twitter-üzenetben felszólította Moszkvát, hogy

szüntesse meg a válságot, és vállaljon kötelezettséget az építő jellegű, diplomáciai megoldás mellett.

Oroszország kedden bejelentette, hogy az ukrán határ közelében felvonultatott százezer katona egy része kedden visszatér a laktanyákba. Az orosz hadsereg ugyanakkor február 20-ig nagyszabású hadgyakorlatot folytat az Ukrajnával határos, Moszkvával szövetséges Fehéroroszországban. Előzőleg hétfőn tartottak hasonló tanácskozást az EBESZ-ben, akkor a balti államok kérésére. A jelenlegi válság előtt kevesebb mint tíz ilyen tanácskozást tartottak a tagállamok hadseregei közötti átláthatóságról rendelkező Bécsi Dokumentum 1990. évi elfogadása óta.