Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek miatt ECMO gépek segítségével, műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai – írja a Szegedi Tudományegyetem honlapja.

Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID-Intenzív Osztályra került. December 8-án állapota instabillá vált, ezért december 9-én Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével Gyulán műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát.

 A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették műtüdő-kezelésben.

Az édesanyát 2022. január 18-án, jó állapotban, további ellátás céljából a békéscsabai Intenzív Osztályra vitték. A beteg 2022. február elsején boldogan értesítette telefonon Babik doktort, hogy immár otthonában tartózkodik férjével és három gyermekével, akik közül a legkisebbet végre először magához ölelhette.

Fotó: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi Covid-Intenzív Osztályra helyezték. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. Az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője az OMSZ segítségével január 5-én műtüdőre helyezte a beteget, majd a szegedi klinikára szállították az édesanyát. 

A kismama 2022. február elsején, 28 napnyi intenzív kezelés és ápolás után szintén jó állapotban a Kecskeméti Kórházba távozott.

A nem mindennapi esetek kapcsán Prof. Dr. Babik Barna kiemelte, hogy a szakmai kihívás és siker mellett neki és munkatársai számára egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy pácienseik kismamák voltak. A vezető hangsúlyozta, hogy csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna az összetett eseteket sikeresen és szövődménymentesen meggyógyítani.