Helyi idő szerint péntek hajnali fél hat körül ismét lőtték a kelet-ukrajnai szakadárok állásait az ukrán tüzérségi ágyúk – állítják orosz hírforrások a helyi lázadók jelentésére hivatkozva. Csütörtök reggel ugyanígy indult a lövésváltás, ám míg Ukrajnában képes bizonyítékok voltak a becsapódásokra, a szakadárok nem mutatták, hogy mit találtak el az állítólagos ukrán lövedékek. 

Az Egyesült Államok és a éppen erre hívta fel a figyelmet, hogy Moszkva ezekre hivatkozva, tehát hamis zászlót felvonva indíthatja meg az inváziót napokon belül. 

A Reuters hírügynökség jelentése szerint péntek reggel aztán a szakadárok is válaszoltak a lövésekre.

Ukrajna és a lázadók egymást vádolják azzal, hogy ki adta le a lövéseket, egyre közelebb hozva annak az esélyét, hogy az eszkalálódó konfliktusba a határokon felsorakozott 150 ezer orosz katona is bekapcsolódik. 

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

A Kreml szóvivője csütörtökön közölte, kiemelt figyelemmel kísérik a helyzetet. Washington szerint viszont Moszkva csak arra vár, hogy ürügyet kaphasson az invázióra. 

A reggeli ágyúzás a szakadárok területén lévő Petrivske falut találta el a hírek szerint, helyi idő szerint hajnali fél 6 körül. Ezenkívül Luhanszk környékéről is jelentettek aknabecsapódásokat. 

Kijev szerint viszont a szakadárok adtak le négy ágyúlövést pénteken. Ukrajna közölte, ennek ellenére nem tervez támadást indítani a lázadók állásai ellen. 

Kelet-Ukrajnában immár nyolc éve tart a háborús patthelyzet, amely egészen az idei év elejéig nyugodt volt, mindkét oldal tartotta a tűzszünetet. Az elmúlt napokban viszont már újra lövik egymást a felek, de halálos áldozatokról egyelőre egyik oldalról sem számoltak be.