Csak a jelenthet garanciát Ukrajna biztonságára – ezt mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arra reagálva, hogy csütörtökön korán reggel orosz szakadárok tüzérségi ágyúkkal lőttek ukrán épületekre Luhanszk városa mellett. Ez előtt ugyanakkor épp az orosz szakadárok vádolták meg Kijevet azzal, hogy aknavetőkkel lőtték az állásaikat.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői csütörtökön több tüzérségi lövést is észleltek az oroszok által támogatott lázadók és a kormányerők közötti kapcsolatvonal mentén Kelet-Ukrajnában. 

A reggeli incidensek után nem érkezett újabb jelentés harci tevékenységről. Kijev ugyanakkor bemutatta annak az óvodának a képeit, amelyet állítólag eltaláltak az orosz szakadárok. Az épületen valóban látszódik sérülés, de áldozata szerencsére nem volt a támadásnak. A Luhanszktól és az orosz határtól néhány kilométerre található falu lakói hajnalban óvóhelyekre menekültek a lövések becsapódásakor a BBC jelentése szerint. 

Fotó: Joint Forces Operation

A brit híroldalnak helyiek megerősítették: három ember megsérült a támadásban. 

Közben, bár Moszkva állítólag visszarendelte az egységei nagy részét a támaszpontokra, nyugati jelentések szerint éppen ennek ellenkezője zajlik és folyamatosan érkeznek a századok az ukrán határra, amelynek mentén már 150 ezer katonát sorakoztatott fel Oroszország. 

Moszkva egyik feltétele volt a Nyugat felé, hogy akadályozzák meg Ukrajna NATO-tagságát, de Kijev továbbra is kitart emellett. Erről beszélt a lövésváltás után Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is, miközben megtekintett néhány katonai egységet. 

Zelenszkij hozzátette: a csatlakozásról nem kell népszavazást tartaniuk, hiszen az már eleve eldöntött kérdés az ukrán nép részéről, benne van az alkotmányukban is. 

Frissítés:

Közben az amerikai védelmi miniszter szerint Moszkva jelentős vérkészleteket halmozott fel, véleménye szerint tehát hamarosan megindulhat a támadás.