Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen – közölte szerdán az észt külföldi hírszerzés igazgatója.

A tervezett behatolás rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában

jelentette ki Mikk Marran.

Jelenleg úgy értékeljük, hogy elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség

mondta Marran a szolgálat éves jelentéséről tartott sajtótájékoztatón.

A hírszerző szolgálat vezetője szerint egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció nagyon valószínű, ezzel Oroszország hihetően tagadhat és elkerülheti a szankciókat.

Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, ez felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást

mondta Marran. 

Fotó: Shutterstock

A háborúval való fenyegetés Putyin fő politikai eszközévé vált

fűzte hozzá.

Az észt hírszerzésnek legalább tíz harcoló osztagról van tudomása, amelyek az ukrán határ felé nyomulnak, ahová száz orosz harcosztagot, azaz mintegy 170 ezer katonát vonultattak fel – közölte a hírszerzés vezetője.

Ebben a számban benne van az Ukrajna körüli területeken folyamatosan állomásozó katonák létszáma, de azoké a csapatoké is, amelyeket Oroszország Fehéroroszországba küldött hadgyakorlatra az ukrán határ közelébe.

Az értesülések szerint e katonák közül sokan a február 20-án befejeződő hadgyakorlat után is Fehéroroszországban maradnak, ami jelentős aggodalomra ad okot a NATO-nak, amelynek a balti államok is tagjai mondta Mikk Marran. 

Ez csökkentené a felkészülési időt a Baltikum elleni esetleges támadáshoz

– mutatott rá.

Az Egyesült Államok szerint hamis az orosz csapatkivonásra vonatkozó ígéret, olyannyira, hogy 

a napokban hétezer új katona vonult ki az ukrán határra 

– írja a BBC. Az amerikaiak úgy vélik, az oroszok keresik az indokot arra, hogy támadhassanak.