BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Űrprogramot indít az Európia Unió a kibertámadások ellen

A 6 milliárd eurós költséget az uniós költségvetés, az uniós országok, az Európai Űrügynökség és magánbefektetések finanszírozzák.

Az Európai Bizottság 6 milliárd eurós műholdas kommunikációs tervet dolgozott ki, amely biztonsági rendszerként szolgálhat a kibertámadások ellen – olvasható az Emerging Risks oldalán.

A lépés része annak a törekvésnek, hogy csökkentsék az Európai Unió függőségét a külföldi vállalatoktól, és megvédjék a kulcsfontosságú kommunikációs szolgáltatásokat és felügyeleti adatokat minden külső beavatkozástól.

A biztonságos kommunikációról szóló kezdeményezést Thierry Breton belső piaci biztos terjesztette elő, aki azt szeretné, ha az EU egy harmadik műholdas rendszert építene ki alsó földi pályán a biztonságos kommunikáció és az internethez való hozzáférés érdekében.

Az EU-ban már működik Galileo néven egy globális navigációs rendszer, és a Kopernikusz, amelyet Föld-megfigyelésre használnak.

Fotó: Shutterstock

Az új, kiépített rendszerből érkező jelet titkosítanák, és felajánlanák Európának és Afrikának, hogy alternatívát nyújtsanak a kínai építésű infrastruktúrával szemben, illetve lényeges, hogy a számítógépes támadások esetére is tartalékot jelentene. 

Az uniós döntés az orosz és kínai űrtechnológiai fejlesztésekre, valamint az olyan kereskedelmi szolgáltatók, mint például Elon Musk SpaceX megjelenésére született meg válaszként.

„Új kapcsolati infrastruktúránk nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít, háttérként szolgál a jelenlegi internetes infrastruktúrához, növeli ellenálló képességünket és kiberbiztonságunkat és összeköttetést biztosít egész Európával és Afrikával” – mondta közleményében Thierry Breton.

Az uniós javaslat célja egy űralapú, korszerű összeköttetési rendszer kiépítése és működtetése, amely segít a kiberfenyegetések leküzdésében, és javítja az EU távközlési infrastruktúráinak ellenálló képességét.

A 6 milliárd eurós költséget az EU 2022-től 2027-ig tartó 2,4 milliárd eurós hozzájárulása, az uniós költségvetés, az uniós országok, az Európai Űrügynökség és magánbefektetések finanszírozzák. Az EU jövőre kívánja elindítani a programot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.