Minden jel arra utal, hogy Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen; az orosz fellépések aláássák Ukrajna önállóságát, veszélyeztetik területi egységét és az európai biztonságot – jelentette ki a főtitkára Brüsszelben, a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülését követően. Jens Stoltenberg a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Ukrajna határain belül és körül kialakult, Oroszország szította feszültség generációk óta a legkomolyabb konfliktus.

A NATO főtitkár kijelentette: a krízisért egyedül Oroszország felelős. A NATO arra kéri Ukrajnát, ne válaszoljon egyetlen ismétlődő orosz provokációira sem. Oroszországot pedig arra emlékeztette, hogy sosem késő lemondani egy esetleges támadás megindításáról, továbbá sürgette Moszkvát, válassza a diplomácia útjait a konfliktus megoldására.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Oroszország teljes körű támadást tervez Ukrajnában.
Fotó: JOHN THYS / AFP

Stoltenberg hangsúlyozta, a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok, Donyeck és Luhanszk önállóságának orosz elismerése nemzetközi jogba ütközik, jelentősen mélyíti a feszültséget, és destabilizálja Ukrajnát. Az orosz katonaság telepítése az érintett tartományokba pedig meghiúsíthatja a konfliktus békés megoldásárra irányuló erőfeszítéseket.

Oroszország több mint 150 000 katonát, vadászgépeket és harci helikoptereket vezényelt az elmúlt időszakban az orosz-ukrán, illetve a fehérorosz-ukrán határhoz. Az elmúlt napokban a határmenti haderők jelentős része harci állást vett fel, és kész bármikor támadni – figyelmeztett Jens Stoltenberg.

A NATO továbbra is erős politikai támogatást nyújt Ukrajnának, a szövetséges országok pedig felszereléssel és pénzügyi hozzájárulással segítik az ukrán önvédelmet – emelte ki a szervezet főtitkára, aki elmondta azt is, hogy a szövetség figyelmeztette Oroszországot, hogy magas árat fog fizetni minden agresszív fellépésért Ukrajna ellen.

A NATO kész a párbeszédre Oroszországgal a politikai megoldás közös megtalálására – tette hozzá Jens Stoltenberg.

Kedd délután a donyecki szakadár terület politikai vezetője az orosz állami televízióban arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elnök rendeletével nem csak az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területek önállóságát ismerte el, hanem az egész Donyeck-medence függetlenségét. Gyenisz Pusilin közölte: lépésről-lépésre haladva érvényesítik majd területi követeléseiket Ukrajnával szemben. 

A szakadárok ehhez katonai támogatást is kaphatnak Moszkvától, miután az orosz parlament egyhangú döntéssel jóváhagyta, hogy az orosz haderőt az ország határain túl is bevessék. Arról, hogy hány katonát mozgosítanak, és azokat hová vezényelik, Vlagyimir Putyin személyesen határoz majd.