A Berlini Filharmonikusok zenészei "szolidaritási koncertet" tartottak Ukrajnával a Bellevue-palotában, a szövetségi köztársasági elnök, Frank-Walter Steinmeier hivatalos rezidenciájában. Orosz, ukrán és lengyel zeneszerzők műveit orosz, német, ukrán és fehérorosz zenészek adták elő.

Fotó: https://www.facebook.com/Bundespraesident.Steinmeier

Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete azonban elítélte, hogy a szólisták, köztük Jevgenyij Kiszin zongoraművész és Rodion Pogosszov bariton oroszok, és ezt „sértésnek” minősítette az Ukrajna elleni offenzíva közepette.

A Németországgal szemben a konfliktus kezdete óta nagyon kritikus nagykövet a Twitteren jelentette be, hogy bojkottálja a koncertet. „Istenem, miért olyan nehéz a szövetségi elnöknek belátni, hogy amíg orosz bombák zuhannak az ukrán városokra, és civilek ezrei halnak meg éjjel-nappal, mi, ukránok nem akarjuk a »nagy orosz kultúrát«” – szólt a bírálata.

„Sajnáljuk, hogy nem fogadta el a megívásunkat (...), különösen, mert az ukrán, német, orosz, fehérorosz és más zenészek együtt énekeltek” – válaszolt Cerstin Gammelin, az elnök szóvivője.