Az Ottawa belvárosát közel egy hónapra megbénító kamionos blokád több mint 36 millió dollárjába került a városvezetésnek, és ez az összeg várhatóan tovább emelkedhet a következő hetekben – számolt be a The Guardian.

A feljegyzések szerint a 36,3 millió dolláros számla túlnyomó többségét a rendőri költségek tették ki –  közölték a kanadai tisztviselők.

Az úgynevezett "szabadságkonvoj" január végén érkezett a kanadai fővárosba, mely eredetileg az oltási kötelezettség elleni tiltakozásként indult, de végül a regnáló kormány elleni tüntetéssé nőtte ki magát. Február közepén rendőrök százai oszlatták fel a barikádokat, és közel 200 embert tartóztattak le, köztük a blokád szervezőit.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A helyi vezetés 27,7 millió dollárt fizetett ki a rendőrök bérére, a városon kívülről érkező rendőrök elszállásolására, járműköltségekre és élelmiszerre. 

A 27 millió dolláros összegbe nem számolták bele a Kanadai Királyi Lovasrendőrség (RCMP) bevonásának költségeit, akik szintén segítettek a tüntetések feloszlatásában. Ottawa várhatóan arra fogja kérni a kormányt, hogy térítse meg a rendőri fellépéssel kapcsolatos összes költséget – közölte Steve Kanellakos városvezető pénteken a tanácsosokkal.

A kiadások mértéke valószínűleg nem tükrözi a városnak okozott egyéb gazdasági károkat. A belvárosban a helyi vállalkozásoknak hetekre be kellett zárniuk, és a város infrastruktúrája is javításra szorul.