Egy másik brit képviselőt, Michael Gove-ot akarta megölni eredetileg Ali Harbi Ali, Sir David Amess képviselő gyilkosa. Mint ismert: a brit politikust tavaly nyáron szúrta halálra a terrorista. Amess éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, amikor az utcáról betért férfi késsel többször megszúrta. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen életét vesztette. A gyilkosságot később terrorcselekménynek nyilvánították a hatóságok. A tárgyalás most kezdődött meg Nagy-Britanniában. 

Sir David Amess a terrorista áldozatává vált /Fotó: RICHARD TOWNSHEND / AFP

A bírósági tárgyalás első napján derült ki, hogy az Alitól lefoglalt telefonon egy másik képviselő megölésének terve volt megtalálható. Michael Gove meggyilkolására nyolcpontos tervet készített, többek között azt is felvetette, hogy kocogás közben támadja meg a férfit. Egy másik ötlete az volt, hogy éjjel becsönget hozzá és az ajtót nyitó politikust ledöfi – írja a Telegraph című lap

A terrorista többször is rákeresett Gove házára az interneten, végül azért nem találta meg, mert rájött, hogy a képviselő szakított feleségével és elköltözött otthonról, a házat eladták, az új lakását pedig nem sikerült megtalálnia, így inkább letett a gyilkosságról. 

Michael Gove képviselőt futás közben akarta megölni a támadója /Fotó: AFP

Gove után Mike Freer képviselőre is rákeresett a férfi, végül mégis Sir David Amess mellett döntött és kifigyelte a fogadóóráját. A gyilkossághoz használt kést öt évvel a támadás előtt vette meg a vád szerint. 

A fogadóórán Ali rövid ideig beszélgetett a képviselővel, majd egy előre időzített üzenethangra odahajolt az asztalra tett telefonjához, elnézést kért a politikustól és 21-szer ledöfte a férfit. Kihallgatásakor, amikor a rendőrök megkérdezték, terrorcselekménynek tartja-e a gyilkosságot, Ali állítólag azt mondta: Asszem. Épp most nyírtam ki egy parlamenti képviselőt.

Ali a vád szerint azért akart politikusokat ölni, mert a brit parlament megszavazta a Szíria elleni légicsapásokat. A tárgyalás folytatódik.