A vízumkorlátozások felfüggesztését kéri az brit kormánytól az Egyesült Államok ukrán nagykövete, annak érdekében, hogy az ukrajnai háború elöl menekülők könnyebben beléphessenek a szigetországba – számolt be a BBC.

Vadim Prisztaiko arról számolt be, hogy az orosz invázió miatt több mint hétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát. A nagykövet hozzátette: kevesen akarják végleg elhagyni Ukrajnát, a többség a háború befejeztével szeretne visszatérni otthonába.

Fotó: AFP

Prisztaiko arra kéri a képviselőket szavazzák meg a vízumkorlátozások ideiglenes felfüggesztését, lehetővé téve, hogy az ukrán menekültek minél gördülékenyebb bejutását.

Hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy országa „nagylelkű” lesz az ukrán menekültekkel, egyúttal bírálta a belügyminisztériumot, amiért túl sok vízumot adott ki. A vasárnapi 50-hez képest hétfőn 300 menekültügyi kérelmet fogadott be a tárca.

A jelenlegi szabályozás megköveteli, hogy az ukránok menekültek egy családtagja éljen Nagy-Britanniában, vagy legyen egy hivatalos személy, aki vállalja befogadásukat.