Az orosz megszálló erők „álnépszavazást” tartanának Herszon kikötővárosában, hogy újabb szakadár régió jöjjön létre Ukrajna területén – állította a városi tanács elnökhelyettese szombaton.

Szerhij Hlan a közösségi médiában azt írta:

egy újabb szakadár köztársaság kikiáltásával a térség „egy reménytelen lyukká válna élet és jövő nélkül”.

Az orosz csapatok március elején elfoglalták Herszont, de a városban azóta is gyakoriak a megszállók elleni tüntetések.

A Roszatom orosz állami energiavállalat tizenegy munkatársa, köztük két mérnök érkezett a zaporizzsjai atomerőműbe – közölte az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat. A szakértői csoport felméri a létesítmény biztonságosságát, illetve elvégzi a szükséges javításokat.

Fotó: Sputnik via AFP

Európa legnagyobb atomerőműve több mint egy hete került orosz kézre. A harcok során tűz ütött ki egy oktatóépületben, de nagyobb baj nem történt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tájékoztatott, hogy rövid szünet után újra megindult az adatátvitel a bécsi székhelyű szervezet felé a létesítményből.

Célponttá válhatnak az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok – figyelmeztetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, „veszélyes lépésnek” nevezve az ehhez hasonló terveket.

Rjabkov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „eszkalációs politikát” folytat, és fokozza a feszültséget a nemzetközi porondon azzal, hogy más országokon keresztül fegyverszállítmányokat szervez Ukrajnába.

Újabb orosz tábornok vesztette életét az ukrajnai háborúban: Andrej Kolesznyikov harc közben esett el Mariupol környékén – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója.

Ukrán források szerint Kolesznyikov a harmadik tábornok, aki meghalt az ukrajnai háborúban. Az orosz hadsereg egyelőre nem erősítette meg a katonai vezető halálát.

Korábban Vitalij Geraszimov tábornok, az orosz 41-es számú összfegyvernemi hadsereg parancsnokhelyettese Harkivnál esett el. Az ő halálhírét sem erősítette meg orosz forrás. Andrej Szuhoveckijt, a hetedik légideszant hadosztály parancsnokát pedig egy mesterlövész likvidálta. Az ő halálát orosz bajtársai megerősítették.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt állította, hogy Oroszország új csapatokat küld Ukrajnába a veszteségek ellensúlyozására.

Zelenszkij egyúttal jelezte: Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár segítségét kérte Melitopol oroszok által foglyul ejtett polgármesterének kiszabadítása érdekében.

Eközben az oroszbarát szakadárok folytatják az előrenyomulást Mariupolban. Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy az ellenséges csapatok területeket foglaltak el a város keleti peremén. Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy több városrészt ellenőrzése alá vont. Az Azovi-tenger partján fekvő négyszázezres lélekszámú várost napok óta ostromolják. A helyszínen egyre rosszabb a humanitárius helyzet.

A Harkivhoz közeli Izjum mintegy fele már orosz ellenőrzés alá került – közölték ukrán források. A támadó csapatok elsáncolták magukat a város északi részén. Az értesüléseket független forrásból nem lehet megerősíteni.

Az elfoglalt Volnovaha környékén az orosz csapatok megpróbáltak offenzívát indítani.

Fotó: Sputnik via AFP

Fehéroroszország szombaton közölte: öt alegységet küld a déli határhoz, hogy megakadályozza az ukrán csapatok betörését területére. A helyi védelmi minisztérium leszögezte: mindez nem jelenti azt, hogy a fehérorosz hadsereg bármilyen formában részt venne az orosz műveletekben Ukrajna területén. Kijev azt feltételezi, hogy Minszk csatlakozni akar a harcokhoz Oroszország oldalán.

Zajlik, és várhatólag vasárnap is folytatódik majd a civilek kimenekítése a frontvonal melletti városokból – közölte Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója. Aláhúzta: a tűzszünet során igyekeznek minél több embernek segíteni a menekülésben.

Ukrán források szerint az orosz légierő célpontokat támadott Dnyipróban, Luckban és Ivano-Frankivszkban. Az éjszaka folyamán támadás ért egy lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt Kijevtől délre. A fővárostól északra található, napok óta támadás alatt álló Csernyihivben nincsen áram, víz, fűtés és gáz.