Antony Blinken amerikai külügyminiszter tejlességgel egyetért azzal, hogy meg kell erősíteni a keleti szárnyát, közölte szombati sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután Blinkennel találkozott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben 2022. március 4-én.Fotó: YVES HERMAN / POOL

Morawiecki elmondta:

a tárgyalás témája az ukrajnai helyzet volt, valamint a szövetséges, ezen belül amerikai katonai jelenlét megerősítése a kelet- és közép-európai térségben.

Felidézte: jelenleg több mint 10 ezer fős a lengyelországi amerikai kontingens, Varsó pedig a biztonság érdekében e jelenlét további növelésére törekszik. 

Blinken teljesen egyetért azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, a térségbeli országok – köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia – biztonságát, számolt be Morawiecki.

A tárgyalás témája volt az Oroszországgal szembeni szankciók kérdése, valamint a gáz- és olajszállítások alternatív forrásai is, közölte Morawiecki. A szankciókról szólva kiemelte: Blinkennel annak fontosságáról beszéltek, hogy ezek lékmentesek legyenek, ne legyen például olyan orosz bank, amelyre ne vonatkozna a SWIFT rendszerből való kizárás. 

Blinken szombaton Rzeszówban Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel is találkozik. 

Putyin figyelmeztetett: Oroszország szomszédai ne keltsék a feszültséget

Az orosz elnök kijelentette, Oroszországnak „nincs rossz szándéka” a szomszédaival szemben.