Az orosz–ukrán háború 26. napjának legfontosabb eseményei

  • Bevásárlóközpont és lakóházak lángoltak Kijevben az éjjel
  • Mariupolban nem teszik le a fegyvert
  • Kijev északi részén megállt az orosz előrenyomulás
  • Ismét Nyugat-Ukrajnát lőtte Oroszország
  • Mariupol kulcsfontosságú az orosz inváziónak
  • Az ukránok szerint ki akarják éheztetni a várost
  • Az olajembargóról dönthet az EU
  • Ismét 300 dolláros olajárral riogat Oroszország
  • Hétfőn is folytatódnak a béketárgyalások
  • Az orosz bíróság hivatalosan is betiltotta a Facebookot és az Instagramot
  • Herszonban lövésekkel kergették szét a tüntetőket
  • Sokaknak segítettek a BOK csarnokban
  • Németország további fegyvereket szállít Ukrajnába
  • Zelenszkij szerint nem fogadnak el ultimátumot
  • Az kész újabb szankciókra
  • Aki akart, távozhatott Csernobilból

Az utolsó kocsma még kitart Kijevben

22:05 A hetek óta tartó háborúban a normalitás utolsó szeletét egy kis kocsma szolgáltatja Kijevben. Ide járnak azok, akik még ki mernek mozdulni otthonról. A Guardian helyszíni videója: 

Élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a háború

21:44 Az ukrán-orosz konfliktus komoly élelmiszerbiztonsági kérdéseket és kockázatot vet fel – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok mezőgazdasági és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az állattartó ágazatok hónapok óta problémákkal küzdenek Európa-szerte, ennek oka az input-költségek - az energia, a takarmányok vagy a műtrágya árának drasztikus emelkedése.

Mindenki elhagyhatta Csernobilt, aki akarta

21:15 Minden dolgozó elhagyhatta Csernobilt, aki nem akart maradni. Ezt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte hétfő este. Az atomerőművet még a háború elején foglalta el az orosz hadsereg, utána hetekig kénytelenek voltak az ott dolgozók állandó műszakban dolgozni. A legtöbb dolgozó vasárnap távozhatott, a maradék, aki akart, hétfőn utazott el. Helyükre önkéntesek érkeztek, de maradt 13 dolgozó az eredeti csapatból is. 

Újabb szankciókra is kész az EU

20:54 Az Európai Unió kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziója miatt - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek közösen tartott tanácsülését követően hétfőn.

Románia aknászhajót küldött ki

19:45 A román haditengerészet parancsnoksága hétfőn járőrözésre küldte a Fekete-tenger román felségvizeire a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, miután a Tengeri Vízrajzi Intézet (DHM) pénteken aknaveszélyre adott ki figyelmeztetést a Fekete-tenger észak-nyugati térségére – közölte hétfőn a román védelmi minisztérium.

Zelenszkij szerint nem adják meg magukat

19:17 Semmilyen ultimátumra nem bólint rá Ukrajna, Kijev, Mariupol és Harkiv pedig sosem fogadja el az orosz megszállást – mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn. „Kaptunk egy ultimátumot, ha lekövetjük az abban megszabott pontokat, akkor vége a háborúnak. Ukrajna azonban egy ilyen ultimátumot nem fogadhat el” – mondta az államfő a Reuters hírügynökség jelentése szerint. 

Fotó: Rodrigo Abd

Veszélyes NATO-javaslatok

19:12 Veszélyes javaslatok vannak az asztalon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott tanácskozása után. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „veszélyes javaslatok vannak a asztalán”. Vannak tagállamok, amelyek ismét felvetették, hogy légtérzárat hozzanak létre Ukrajna felett. „A NATO azonban egy védelmi szövetség” – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: „arra képesek és alkalmasak vagyunk, sőt az kötelességünk is, hogy egymást megvédjük, de a NATO területén kívül katonai akciókban bonyolódni nem dolga a NATO-nak”.

Olaszország is árstopot vezet be

17:59 Negyvennapos kedvezmény bevezetéséről döntött az olasz kormány az üzemanyagárak megállítására, miközben egyes élelmiszerüzlet-láncok két üvegben szabták meg az egyszerre vásárolható étolaj mennyiségét. A tervek szerint a benzinre és gázolajra kivetett mértékét literenként 25 centtel csökkentik.

Fegyvereket küld Berlin Ukrajnába

17:15 További fegyverszállítmányokkal is támogatja majd Németország Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezésben - jelentették be hétfőn Berlinben. Steffen Hebestreit kormányszóvivő tájékoztatóján kifejtette, hogy a német hadseregnek (Bundeswehr) nemigen vannak nélkülözhető fegyverei vagy egyéb felszerelése, ezért a kormány német gyártóktól vásárolt új fegyverekkel támogatja Ukrajnát.

Sokaknak segítettek a BOK csarnokban

17:13 Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban hétfőn megnyitott humanitárius tranzitponton - közölte a Miniszterelnökség hétfő délután az MTI-vel. Kiemelték, hogy a tranzitpont szívesen látja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. Továbbá a lakosságot arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el.

Oroszország nem tárgyal tovább Japánnal

17:05 Moszkva megszakította a béketárgyalásokat Tokióval, miután Japán gazdasági szankciókat vetett ki Oroszországra az ukrajnai invázió miatt. A két ország a második világháború óta nem kötött hivatalosan békét, mert azóta sem tudtak megállapodni a Kuril-szigetek sorsáról.  

Tíz percenként hullanak bombák Mariupolra

16:06 Nagyjából 10 percenként csapódik be egy bomba Mariupol kikötővárosában – mondta a CNN-nek az Azov gárda parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar. A hírek szerint a kikötővárosnál lévő orosz hajók fokozták a tüzérségi támadásukat az elmúlt órákban, de a várost védők még kitartanak. 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Lövésekkel kergették szét a tüntetőket Herszonban

16:03 Az oroszok által korábban elfoglalt Herszon városában hanggránáttal és lövésekkel kergették szét a tüntetőket az orosz katonák. Bár a hírek szerint az inváziós csapatok levegőbe lőttek, több olyan videó is kering a közösségi oldalakon, amelyen sérült, vérző embereket húznak el a térről a demonstrálók. 

Moszkvai bíróság szerint terrorszervezet a Meta

15:00 Betiltotta hétfőn egy moszkvai bíróság a Facebookot és az Instagramot Oroszországban, miután a közösségi oldalak anyavállalatát, a Metát terrorszervezetnek minősítették. A két oldalhoz való hozzáférést már eddig is blokkolták Oroszországban. 

Ki akarják éheztetni Mariupolt

14:56 A stratégiai fontosságú Mariupolt már hetek óta folyamatosan ostromolják az inváziós erők, de eddig nem sikerült elfoglalniuk. A bombázások szinte szünet nélküliek, miközben több százezer civil rekedt a romok között folyóvíz és áram nélkül. Az ukrán hatóságok szerint most új taktikához folyamodnak az oroszok: ki akarják éheztetni a várost. 

A vetőmaggyárak még kitartanak

14:35 A világ legnagyobb mezőgazdasági vállalatai nem követik az olajtársaságok és az étteremláncok példáját, melyek kivonultak az orosz piacról. A Cargill, a Bayer és az Archer Daniels Midland továbbra is értékesítenek vetőmagokat Oroszországban. 

Hétfőn is voltak béketárgyalások

13:25 90 perces videós konferenciát tartott Oroszország és Ukrajna delegációja, hogy a békéről tárgyaljanak. Erről az ukrán delegáció egyik tagja, David Arakhamia nyilatkozott a Reuters híradása szerint. A nap folyamán folytatódnak a béketárgyalások, munkacsoportokban tekintik át az egyes területeket. 

300 dollárra ugorhat az olaj ára

13:10 Ismét azzal riogatja Oroszország a piacokat, hogy amennyiben a Nyugat embargót vet ki az orosz olajra, akkor a hordónkénti ár akár 300 dollár fölé is nőhet, vagyis a mostani világpiaci ár közel megháromszorozódna. Erről az orosz kormányfőhelyettes, Alexander Novak tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget. 

Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP

Új szintre léptek a háborús kockázatok

13:00 Új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért mostantól még keményebben, még egyértelműbben kell fellépnünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és a biztonság magyarországi szavatolása érdekében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett: az oroszországi energiaszállítás korlátozását vagy leállítását eredményező esetleges uniós szankciók tekintetében európai egység egész biztosan nem tud majd kialakulni. 

Moszkva szerint előrenyomultak

12:00 Manőverező robotrepülőgépek bevetéséről, ukrán páncélosok megsemmisítéséről és az orosz előrenyomulás folytatódásáról számolt be hétfő reggeli hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Közölte, hogy levegőből indított manőverező robotrepülőgépekkel csapást mértek „zsoldosok és ukrán nacionalisták kiképzőközpontjára” a nyugat-ukrajnai Rivne térségében fekvő Nova Lubomirka gyakorlótéren. Mint mondta, a támadásnak 80 halottja volt. 

A jövőben is segíti Magyarország Ukrajnát

11:10 Jelenleg az ígért ezer tonna ukrajnai segélyszállítmány ötödénél tartanak, így a jövőben is folyamatosan érkezik a segítség Magyarországról – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Sorra tiltják le a háborúellenes orosz zenészeket

10:16 Gyakorlatilag eltűntek azok az orosz művészek és zenészek a média fősodrából, akik nyíltan bírálták a háborút. A listán több ukrán zenész, valamint három orosz színész is szerepel. Például a népszerű rockbanda, az Aquarium, melynek énekese, Borisz Grebenscsikov Instagram-bejegyzésében fakadt ki az invázió ellen. 

Az olajembargóról dönthet az EU

9:50 Az esetleges orosz olajembargó is szóba kerül ma az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján. Ezt Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője erősítette meg a Reuters hírügynökségnek.  

Kulcsfontosságú lenne az oroszoknak Mariupol bevétele

9:22 A BBC-nek nyilatkozó brit katonai szakértők szerint azért is támadják ilyen vehemensen Mariupolt az oroszok, mert a város bevétele fordulópontot hozna számukra a háborúban. A kikötőváros az utolsó akadály a Krím és a szakadár területek összeköttetésében, utána teljes erővel indulhatnának meg Ukrajna többi területe felé, így várhatóan a következő kiemelt célpont, Odessza felé is. 

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Hétfőre virradóra is találat érte Nyugat-Ukrajnát

9:09 Rakétákat lőtt ki a nyugat-ukrajnai Rivne régióban lévő célpontokra Oroszország – ezt az orosz védelmi minisztérium jelentette be hétfőn. A tárca közlése szerint egy külföldi önkénteseket kiképző központot semmisítettek meg. 

Joe Biden Lengyelországba utazik

8:21 Ukrajnából eddig több mint 2 millió menekült érkezett Lengyelországba az orosz invázió kezdete óta.

Megsemmisült a kijevi pláza

7:58 A hajnalban eltalált és kigyulladt kijevi bevásárlóközpontból szinte semmi sem maradt, gyakorlatilag teljesen megsemmisült. A helyszínen készült videót itt tudja megnézni. 

25 kilométerre vannak az oroszok Kijev központjától

7:48 Megállt az orosz előrenyomulás Kijev északi részén is. A brit katonai hírszerzés hétfőn jelentette be, hogy az orosz csapatok 25 kilométerre vannak az ukrán főváros központjától, de nem jutnak közelebb, nem sikerül áttörni Hosztomelnél az ukrán védelmet. 

Mariupol keleti része megsemmisült

7:16 A BBC térképen mutatta be az irtózatos pusztítást, amelynek során Mariupol keleti része gyakorlatilag megsemmisült. A fekete pontok a lerombolt, súlyosan sérült épületeket, a pirosak pedig azokat mutatja, amelyek még állnak, de találat érte őket. 

Jeruzsálemben tárgyalna Zelenszkij

7:01 Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben - közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Kifakadt a halálhírén a kijevi riporter

6:45 John Sweeney, Kijevben élő brit riporter halálhírét keltették az interneten, de maga az érintett nagyon nem örült a hírnek és melegebb éghajlatra küldte el rosszakaróit. 

Mariupolban kitartanak az ukránok

5:58 Az orosz csapatok által ostromlott Mariupolban az ukrán katonák nem fogják letenni a fegyvert és nem fogják elhagyni a várost - jelentette ki hétfőre virradóra Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes

Kijevi lakóházakat ért tüzérségi támadás

5:55 A kijevi Podil városrészben lakóházakat és egy bevásárlóközpontot ért orosz tüzérségi támadás vasárnap este, legalább négy ember meghalt - közölte az ukrán főváros polgármestere. "Több robbanás volt a fővárosi Podil kerületben" - írta  Vitalij Klicsko Telegram-oldalán. A bevásárlóközpont a hírek szerint kigyulladt. 

Itt olvashat az orosz-ukrán háború vasárnapi eseményeiről.