Néhány nappal Oroszország ukrajnai inváziója után az egyik legnagyobb orosz médiavállalat, a Russian Media Group bejelentette, hogy bizonyos előadók szerzeményeit nem játsszák tévé- és rádióadóin – írja a BBC.

„A döntés oka, hogy kemény kijelentéseket fogalmaztak meg Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzettel összefüggésben” – olvasható a vállalat közleményében. Hozzátették, számukra a közönség tisztelete a legfontosabb, a zenészek velük szembeni lenéző és arrogáns hozzáállása azonban nem hagyott más választást, minthogy felbontsák a művészekkel kötött szerződést.

A listán több ukrán zenész, valamint három orosz színész is szerepel. Például a népszerű rockbanda, az Aquarium, melynek énekese, Borisz Grebenscsikov Instagram-bejegyzésében bírálta a háborút.

„A fél életemben le voltam tiltva, úgyhogy nincs benne semmi szokatlan. Általában ugyanazoktól az emberektől kaptam díjakat, akik előtte letiltottak” – mondta.

Fotó: AFP

A „feketelista” eredete nem világos, de a BBC iparági forrásokból úgy értesült, hogy az efféle listák nem ritkák.

Számos zenész számára az egyetlen kiutat a külföldi fellépések jelenthetik.

Egy orosz rapper, Oxxxymiron – aki szintén szerepel a listán – lemondta közelgő oroszországi turnéját, és külföldön szervez jótékonysági koncerteket „Oroszok a háború ellen” néven, hogy pénzt gyűjtsön az ukrán menekültek számára. Isztambuli koncertjén több mint 30 ezer dollárt gyűjtött, a héten pedig Londonban lép fel.