A világ legnagyobb mezőgazdasági vállalatai nem követik az olajtársaságok és az étteremláncok példáját, melyek kivonultak az orosz piacról. A Cargill, a Bayer és az Archer Daniels Midland továbbra is értékesít vetőmagokat Oroszországban. Annak ellenére is, hogy ukrán és amerikai környezetvédő és mezőgazdasági szervezetek felszólították a cégeket a szankciókra. A mezőgazdasági cégek a döntésüket humanitárius megfontolásokkal indokolják. 

Veszélyben van az ukrán gabonaexport

Sok országban emiatt hiánycikké válhat a kenyér

A vetőmag-kereskedők döntése nem példa nélküli, hiszen hasonló megfontolásokból működtetik tovább oroszországi tevékenységük egy részét a gyógyszergyártók is. Így a Johnson & Johnson és az AmerisourceBergen, melyek nem hagyják abba a rákkutatást, s a már megkezdett klinikai vizsgálatokat is végigviszik.

Fotó: JACQUES LOIC / AFP

A mezőgazdasági vállalatok helyzete különösen kényes, hiszen a háború és a szankciók a gabonapiac legnagyobb szereplőit sújtják. A búza orosz exportjának visszaesése és az ukrajnai termés csökkenése súlyos élelmiszerhiányhoz vezethet világszerte – figyelmeztetnek az ágazati elemzők. 

A búza ára az orosz invázió nyomán 30 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben. Gondot jelent a szárazság Dél-Amerikában, de az Egyesült Államokban is alacsony hozamok várhatók az aszályok miatt.

Árstopot vezettek be Egyiptomban a kenyérre a búzahiány miatt

Hatósági árat vezettek be Egyiptomban a kenyérre, miután az orosz–ukrán háború miatt az ország nem tud hozzáférni az Ukrajnából és Oroszországból érkező olcsóbb importbúzához.