Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szakemberei a Magyarországon nem őshonos kullancsok hazai terjedését mérik fel egy tavaly indított projektben, melynek során eddig két alkalommal sikerült megfigyelniük az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok példányainak felbukkanását.

A Hyalomma kullancsok a krími–kongói vérzéses láz potenciális terjesztői lehetnek. A két magyarországi példány nem volt fertőzött a krími–kongói vérzéses láz vírusával, azonban a más kórokozókra irányuló molekuláris vizsgálatok jelenleg is folynak. A kiemelkedően magas, 30 százalékos halálozási aránnyal járó, Európában is egyre gyakrabban előforduló krími–kongói vérzéses láz jelentős egészségügyi kihívást jelent a kullancs eredeti élőhelyén.

A kullancsfigyelő projektben a kutatók a lakosság segítségével vizsgálják, hogy az országban hol bukkannak fel a tőlünk délebbre honos vérszívók.

Az emberre a felnőtt egyedek jelentenek veszélyt, amelyek a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek túl az itteni éghajlaton.

Fotó: Stephane Vitzthum / AFP

Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól, ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

Az állat aktívan vadászik, tehát a kiszemelt gazdaszervezetre nem lesből támad, hanem a hazai kullancsoknál jóval gyorsabban, futva követi akár hosszú időn keresztül, amiben különösen jól fejlett szeme segíti.

Emberek körében a vírus a fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján is terjedhet, ezért a fertőzési gócokban az állattartásban dolgozók vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak.

Az ÖK továbbra is kéri a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a [email protected] e-mail-címen. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon találhatók.

Veszélyes vérszívót azonosítottak Magyarországon

A nagy méretű kullancs többféle veszélyes kórokozót – köztük a krími–kongói vérzéses lázat okozó vírust – hordozhat.