Oroszország szankciókat vezetett be Joe Biden amerikai elnökkel szemben – közölte az orosz külügyminisztérium a BBC tudósítása szerint.

Fotó: AFP

A szankciók 

  • Antony Blinken külügyminiszterre,
  • Lloyd Austin védelmi miniszterre,
  • Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóra, illetve
  • William Burns CIA-főnökre is vonatkoznak.

Az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett 13 fős „feketelistán” szerepel még Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője, Daleep Singh helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója, Hunter Biden, az amerikai elnök fia, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és volt demokrata párti elnökjelölt, Adewale Adeyemo, a pénzügyminiszter első helyettese és Reta Jo Lewis, az amerikai Export-Import Bank elnöke és igazgatótanácsának elnöke.

Az érintetteknek megtiltották a beutazást Oroszországba.

Az orosz külügyminisztérium azt állítja, az intézkedést az amerikai szankciókra válaszul hozták, amelyek célja az amerikai hegemónia fenntartása és Oroszország elszigetelése. A tárca a lista további kiterjesztését helyezte kilátásba olyan amerikai tisztviselőkre, katonatisztekre, törvényhozókra, üzletemberekre, szakértőkre és médiaszemélyiségekre, akik szerintük ruszofóbok, szították az Oroszország elleni gyűlöletet, vagy korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A közlemény szerint ugyanakkor Oroszország nem utasítja vissza a hivatalos kapcsolatok fenntartását, ha azok nemzeti érdekeit szolgálják, és szükség esetén megoldja majd a feketelistán szereplő személyek státusából eredő problémákat magasszintű kapcsolatfelvétel szervezése céljából. 

Ugyancsak ellenintézkedésként, Moszkva 

Kanadával kapcsolatban egy 313 személy, köztük Justin Trudeau miniszterelnök, valamint Melanie Joly külügyminiszter és Anita Anand védelmi miniszter nevét tartalmazó szankciós listát hozott nyilvánosságra.