A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szerdán egy szigorúan őrzött brit börtönben vette feleségül partnerét, Stella Morist. A szűk körű ceremónián a Reuters beszámolója szerint mindössze négy vendég, két hivatalos tanú és két őr vett részt.

Assange-t börtönben tartják fogva, miközben az amerikai hatóságok kérik kiadatását, hogy bíróság elé állítsák a WikiLeaks által több mint egy évtizeddel ezelőtt nyilvánosságra hozott hatalmas mennyiségű bizalmas amerikai katonai irat és diplomáciai távirat miatt.

„Nagyon boldog és nagyon szomorú vagyok. Teljes szívemből szeretem Juliant, és azt kívánom, bárcsak itt lenne” – mondta Moris a Belmarsh börtön kapuja előtt a szertartást követően.

Fotó: David Cliff

Az 50 éves ausztrál, aki tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, 2019 óta van a délkelet-londoni börtönben, előtte hét évig a brit fővárosban lévő ecuadori nagykövetségen húzta meg magát.

Miközben a követségen élt, két gyermeket nemzett a nála több mint egy évtizeddel fiatalabb Moris ügyvédnővel, akit 2011-ben ismert meg, amikor a nő a jogi csapatában kezdett dolgozni. Kapcsolatuk 2015-ben kezdődött.

Az anyakönyvvezető által vezetett esküvőre a börtön látogatási ideje alatt került sor. A ceremónia után a vendégeket megkérték, hogy azonnal távozzanak.

A börtön előtt Moris felvágott egy esküvői tortát, és beszédet mondott az erre az alkalomra összegyűlt támogatóknak.

„Tudják, hogy amin keresztülmegyünk, az kegyetlen és embertelen” – mondta.

Assange-t a hónap elején érte az a csapás, hogy nem kapott engedélyt arra, hogy fellebbezést nyújtson be a brit legfelsőbb bíróságon a kiadatásáról szóló döntés ellen. A ratifikációt azonban még mindig megtámadhatja.